Fotó: Dragana Gordic/Shutterstock.com
Hirdetés

A hideg beköszöntével sokan szenvedünk bőrszárazságtól. Van, akinél csupán az okozza ezt, hogy kevesebb folyadékot fogyaszt, másoknál azonban komolyabb problémáról van szó. Egészen pontosan arról, hogy ahol valamilyen külső hatás, például hideg víz vagy levegő éri a bőrüket, ott hisztamin szabadul fel, ami ekcémás tüneteket vált ki. Egyénenként eltérő, milyen inger hatására történik mindez. Míg egyeseknél a hőmérséklet-ingadozás miatt jelentkezik, például ha gyakran mennek be a hidegből melegbe, másoknál akkor, ha a hőmérséklet egy bizonyos érték alá csökken. De az is előfordul, hogy valamilyen hideg étel vagy ital váltja ki a tüneteket. Az allergológus egy egyszerű, jégkockákkal végzett teszt során képes megállapítani, valóban ezzel a problémával van-e dolgunk, sőt azt is kideríti, milyen hőmérsékleten mutatkoznak a tünetek. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a hölgyeknél gyakoribb ez a jelenség, ám ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy ők a házimunka miatt többet áztatják a kezüket hideg vízben, szépségük megőrzése érdekében pedig gyakrabban fordulnak orvoshoz.

A hideg mellett a koronavírus elleni védekezéshez használt alkoholtartalmú fertőtlenítőszerek, valamint a gyakori kézmosás is kíméletlenül kikezdni a bőrünket: az ujjak közötti mélyedések és az öklök dudorai rendszeresen kiszáradnak, repedezetté válnak, környékükön olykor apró hólyagok is jelentkeznek. Az orvosok legtöbbször valamilyen szteroidos kenőcsöt írnak fel a problémára, s bár ezek a készítmények valóban hatásosak, hosszú távú használatuk elvékonyítja a bőrt. Nagy Bernadett kozmetikus hidratálás céljából inkább magas zsírtartalmú kéz­krémeket ajánl, amelyeket drogériákban vagy gyógyszertárakban szerezhetünk be.

– Cukorbetegség következtében nekem extrém száraz a bőröm, ezért az egyik dermokozmetikumokat gyártó cég patikában kapható termékét használom. Kicsit drágább ugyan, mint amiket az illatszerboltokban árulnak, de azoknál hatásosabb. Esténként szoktam fölkenni, amikor már tudom, hogy nem éri több vegyszer a kezemet.

Aki költségkímélőbb megoldást keres, annak a szakember azt ajánlja, kevertessen magának a gyógyszertárban A-vitamin-tartalmú vagy mandulaolajos krémet. Ezek nem tartalmaznak semmiféle adalékanyagot, így használatuk során elkerülhetők az esetleges allergiás reakciók. Nagy Bernadett hangsúlyozza, bizonyítottan hatékony, ezért népszerű módszer napjainkban a paraffinos kézápolás is, amelyet kérhetünk manikűrös szakembertől vagy végezhetünk önállóan is az interneten beszerezhető kézápoló kesztyű vagy más néven kézmaszk segítségével.

Korábban írtuk

A hideg okozta kisebesedés a test egyéb felületeit is érintheti, leggyakrabban az ajkakat vagy azok környékét. Télen amúgy is hajlamosak vagyunk többet nyalogatni a szánkat, a maszkhasználat pedig csak ront a helyzeten. Az eltakart felületen ugyanis a kilégzés során pára csapódik le, vagyis a hideg és a szél könnyebben kicsípi a bőrt, amely a szövet alatt amúgy sem képes rendesen lélegezni. A textil ráadásul még dörzsöl is, ami erősebb faggyúképződéshez vezet, csúnya pattanásokat idézve elő.

– Gyakorló anyukaként rendszeresen megküzdök a kisfiam arcán megjelenő kiütésekkel. Az ilyen jellegű problémára az úgynevezett Cica krémeket javaslom. Ami nekünk van, az kifejezetten kisbabáknak készül, de én ugyanúgy bekenem vele magam, ha húzódik a bőröm a hideg miatt. Ezek a készítmények amellett, hogy hidratálnak, serkentik a hámképződést, így elősegítik a gyorsabb sebgyógyulást, és védőréteget képeznek a bőr felszínén.

A kozmetikus ugyanakkor figyelmeztet, ha a tünetek súlyossá válnak, gyakran jelennek meg vagy állandósulnak, mindenképp konzultáljunk bőrgyógyász szakorvossal, mert a hideg mellett ételallergia is okozhat ilyen jellegű panaszokat.