A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 60 millió forintos bírságot szabott ki a BÁV-Zálog Zrt.-re, valamint a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.-re tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A BÁV Zrt. jogorvoslattal él a döntéssel szemben.

A GVH álláspontja szerint a két cég bizonyítatlan piacelsőségi állításokat jelenített meg a BÁV Záloghitelről, megalapozatlanul hirdette azt, hogy a cég a piacon elérhető legmagasabb zálogkölcsönt nyújtja. A később használt szlogen, mely szerint aranyfedezetre is a legmagasabb zálogkölcsönt kínálják, szintén alaptalan volt, mivel olyan adatokra hivatkoztak, amelyekkel a kommunikáció közzétételekor még nem rendelkeztek.

Súlyosító körülményként értékelte a versenyhatóság azt, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat, mely 2014. április 23. és augusztus 28., valamint 2014. augusztus 29. és október 19. közötti időszakban futott, jelentős számú, döntően sérülékeny fogyasztót ért el.

A két vállalkozás elismerte a jogsértést, amellyel a versenyfelügyeleti eljárás megkezdése előtt felhagyott, ezt a GVH enyhítő körülményként vette figyelembe.

A bírság kiszabásakor a versenyhatóság a jogsértéssel érintett kommunikáció költségeire alapozott.

A BÁV Zrt. az MTI kérdésére közölte: jogorvoslattal él a GVH döntésével szemben. A cég álláspontja szerint ugyan egy technikai hibát valóban elkövettek, de minden vonatkozó jogszabályi előírást betartottak, és az eljárás során benyújtott piackutatás, valamint minden ettől függetlenül végzett vizsgálat alátámasztja a reklámban elhangzottakat.

MTI