Hirdetés

Tavasszal még arról beszéltek az Oroszország elleni embargó mellett érvelő döntéshozók, hogy az unió felkészült az orosz gázszállítások leállításának várható hatásaira, most azonban úgy tűnik, ez nem volt igaz – közölte.

Szerinte a német vállalatok jelentős része a termelés korlátozására vagy akár beszüntetésére, beruházások elhalasztására és elbocsátásokra készül a magas energiaárak miatt.

Emiatt a német kormány 200 milliárd eurós mentőcsomaggal élénkítené a gazdaságot, aminek jelentős része azonban hitel. Ezzel két probléma van: egyrészt nincs összhangban a német alkotmánnyal, másrészt az uniós versenyjog szempontjából is aggályos, még Franciaország sem képes ilyen mértékben támogatni saját vállalatait – mondta.

Hortay Olivér szerint a viszonylag alacsony gázár oka feltehetően az enyhe, fűtési szempontból kedvező időjárás, a közelmúltba Európába érkezett nagy mennyiségű cseppfolyós gáz és a korábbi nagyon magas árak.

Korábban írtuk

Ugyanakkor jelezte: ez a helyzet valószínűleg nem lesz tartós, a gázár emelkedni fog.

A következő fűtési időszak pedig még az ideinél is nehezebbnek ígérkezik, marad a „káoszhelyzet” – mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője.