Átfogó interjúban mesélt a világpolitikával és Európával kapcsolatos nézeteiről Emmanuel Macron. A The Economist által közölt beszélgetésben szó esett az ukrajnai háborúról, Oroszország szerepéről, Európa állapotáról és a világ előtt álló legnagyobb aktuális kihívásokról is.

Hirdetés

Emmanuel Macron Paul Valery első világháború utáni szavait idézve figyelmeztetett: ma már tudjuk, a civilizációnk meghalhat. A francia elnök elmondta: Európa nem a legbiztonságosabb régió a világban, mégse fordított kellő erőforrásokat a védelemre és biztonságra, és így egy veszélyesebb helyzetben találta mostanra magát. Emellett Európának gazdasági és technológiai kihívásokkal kell megküzdenie.

Macron az interjúban újra megerősítette februári nyilatkozatát, hogy Európának be kell szállnia az ukrán-orosz háborúba, „abszolút” fenntartja tézisét, miszerint szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak a háborús zónába.

„Mert, ha ma nem vállalunk katonai konfliktust az oroszokkal, akkor az oroszok megtámadhatják a lengyeleket, litvánokat, másokat is”

– mondta Macron, aki emiatt ébresztőt akar fújni a partnereinek.

Macron arról is beszél: 2017-ben, hatalomra kerülésekor és ma is optimista, de a világ „egy sötétebb hellyé vált” azóta, gondolva a Covid-járványra vagy az ukrajnai háborúra, a kínai-amerikai feszültségekre, a közel-keleti konfliktusra. 

Korábban írtuk

„Öregedtem, de nem veszítettem el a lelkesedésemet vagy a vasakaratomat”

– fogalmazott az interjúban a francia elnök.

Emmanuel Macron végül arról beszél: optimista maradt, mert látja, hogy az európaiak végül mindig mozgásba tudják hozni Európát, és az európaiak a jövőben is magukra tudják vállalni a világ súlyát, ha ambiciózusabbak lesznek, mint mások.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.