Egy felmérés szerint mindenhol jobb adózni – legfőképpen az Egyesült Arab Emirátusokban -, mint itthon, de Belgiumban és Dániában is sokat levesz az állam – írja az origo.hu.

Adózási szempontból az arabok mellett Oroszországban és Honkongban jár legjobban a az adózó munkaerő a Mercer befektető cég felmérése szerint. Belgiumban, Magyarországon és Dániában a legrosszabb a helyzet adófronton. Honkongot egyébként külön országnak tekintették a felmérésben, mivel az adózási rendszer Kína egyéb területeihez képest teljesen eltérő.

A legújabb felmérés harminckét országban vizsgálta, hogy a nettó fizetés mekkora hányada a bruttónak, összehasonlítva az egyedül élőket, a házastársakat és a kétgyermekes családokat. E három lista közül kettőben Magyarország az utolsó- azaz a legkedvezőtlenebb kondíciókat nyújtó – pozíciót foglalja el. Csak a szinglik járnak kissé jobban – tőlük Belgiumban és Dániában is többet vesz el az állam.

Belgium és Magyarország küzd az utolsó helyért

Magyarországon mindhárom vizsgált kategóriában a bruttó jövedelem 51,5 százaléka marad az adózó zsebében. Ezzel a családok messze – több mint nyolc százalékponttal – maradnak el a következő Belgiumtól. a házaspárok pedig több mint 3 százalékponttal követik ugyancsak a belgákat.

A sereghajtó országok közül közül Belgiumban jár legrosszabbul az egyedülálló munkavállaló, ahol a fizetésnek több mint felét besepri az állam (50,5 százalékot). Valami miatt mégis szívesebben dolgozna az átlagmagyar Belgiumban, és Dániábanm még ha nem is töri házasságon a fejét. Az életszínvonal magasabb, a magyar szociális juttatások pedig meg sem közelítik a velünk egyformán adózó országokét.

Regionális versenytársaink közül Szlovákia nagyon messze van – a 12-14 helyeken tanyázik -, de Csehország is tetemes előnnyel bír. A visegrádi négyek közül Lengyelország áll a éegközelebb, de Varsó előnye is 4-5 helyezés.

Az Emirátusokban a legjobb adózni

Mindhárom kategóriában az Egyesült Arab Emirátusok bizonyult győztesnek a 95 százalékos nettóval, mivel adót a kormányzat egyáltalán nem szed, a fizetésből a társadalombiztosításra levonható maximális összeg pedig a bruttó fizetés mindössze 5 százaléka lehet.

Oroszország foglalta el a dobogó második fokát 13 százalékos levonással, Honkongé a harmadik hely, ahol 14,2 százalék a különbség a bruttó és a nettó között.

A középmezőnyben az Egyesült Királyság és India (14 százalék). A brit a gyermektelen párok a 21-dik helyet foglalják el , a kétgyerekesek már az előkelőbb 18-adikat. A megrögzött szinglik Brazíliában, Törökországban és Indiában például nincsenek megkülönböztetve adózási szempontból .

A remény maradt

Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint a magyar adóviszonyok oka a költségvetés szerencsétlen tervezése, valamint az, hogy nem hatékonyan költik el az adóforintokat. Az elköltés mellett az adók beszedése sem elég hatékony Magyrországon. Sokan és szívesen élnek a lehetséges kiskapukkal, így megközelítőleg csak 1,5 millió munkavállaló fizet annyit, amennyit hivatalosan kéne.

A lehetőség ugyanakkor megvan arra, hogy legalább egy pár helyezéssel előrébb léphessünk. A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal tervei szerint például a munkaadói járulékok 8-10 százalékpontos csökkentése révén évente 180-200 milliárd forinttal kisebb lehetne az élőmunka terhelése már 2009-től. Mivel azonban a részletek még nem ismeretesek, Oszkó Péter nem kívánta kommentálni a GVK máris vitatott terveit.

(origo.hu)