A gázfogyasztás csökkenése a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó uniós intézkedéseknek köszönhető. Az uniós intézkedések célja, hogy az EU függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A REPowerEU nevű terv részét képező intézkedés a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését tűzte ki a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakra az előző öt egymást követő év azonos időszakának átlagához képest.

Hirdetés

Az Eurostat adatai azt jelzik, hogy az uniós országok többsége elérte a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésének célját. Volt néhány ország, amely viszont nem, sőt az egyik tagországban még nőtt is a gázfogyasztás a vizsgált időszakban.

A gázfogyasztás a tervezettnél kisebb mértékben csökkent Szlovákiában (-1,0 százalék), Spanyolországban (-10,8 százalék), Lengyelországban (-12,5 százalék), Szlovéniában (-13,8 százalék) és Belgium (-14,5 százalék). Eközben Málta, amely a legkisebb gázfogyasztó az EU országok között, 12,7 százalékkal növelte gázfogyasztását 2022 augusztusa és 2023 márciusa között az elmúlt öt év azonos időszakának az átlagához viszonyítva.

Az Eurostat kimutatása szerint a gázfogyasztás a legnagyobb mértékben Finnországban (-55,7 százalék), Litvániában (-40,5 százalék) és Svédországban (-37,2 százalék) esett vissza.

Korábban írtuk