A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-re engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt, azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, és az ügyben büntetőfeljelentést tesz – közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Fotó: MTI, archív

A tájékoztatás szerint a társaság a vizsgált kétéves időszakban közel 400 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt jogosulatlanul  – jellemzően kamat ellenében – több magán- és jogi személynek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. december 6-án hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást a gyanú szerint jogosulatlan pénzkölcsönnyújtással foglalkozó Altus Portfólió Kft. tevékenységének áttekintésére.

Megállapították azt is, hogy a társaság a kamatkikötés mellett folytatott pénzkölcsönnyújtási tevékenységét üzletszerűen végezte, rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésére irányulóan.

A közleményben a jegybank hangsúlyozza, az üzletszerű hitel- és pénzkölcsönnyújtás Magyarországon az MNB engedélyéhez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül.

Az Altus Portfólió Kft. nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

A MNB minden esetben következetesen fellép a pénzügyi vagy befektetési tevékenységet jogosulatlanul végző bármely piaci szereplővel szemben. Az engedéllyel rendelkező szereplőknek – a pénzügyi stabilitás és az ügyfelek megfelelő védelme érdekében – szigorú jogszabályi előírásoknak kell megfelelniük – írja közleményben a Magyar Nemzeti Bank.

Mint ismeretes, az Altus Portfólió Kft. Gyurcsány Ferenc vállalkozása, amelyből származó jövedelmét a Demokratikus Koalíció elnöke maga is jegyzi vagyonnyilatkozatában. 2017-es beszámolójában nem egészen 223 millió forint osztalékot tüntett fel rendszeres vagy eseti jövedelemként az Altus Portfólió Kft.-nek köszönhetően. 

Az Altus Portfólió korábban három alkalommal, összesen mintegy 200 millió forint kölcsönt nyújtott Czeglédy Csabának. Budai Gyula idén januárban úgy fogalmazott a Czeglédy-üggyel kapcsolatban: 

Az Altus Portfólió Kft.-vel szemben indított jegybanki piacfelügyeleti eljárás arra utal, hogy a kölcsönügyletek jogszabályba ütköztek, azaz nem tekinthető »baráti kölcsönnek« az Altustól a Human Operatornak adott 200 millió forint.

Gyurcsány így írt a Czeglédy-kölcsönről Facebook-oldalán:

[Czeglédy Csaba] idén tavasszal megkeresett. Azt mondta, hogy diákmunka szervezésével foglalkozó cége valamilyen adóvitába keveredett az Adóhivatallal, zárolták számláit, átmeneti fizetési gondjai vannak, nem fog tudni bért fizetni a diákoknak, ha nem adok kölcsönt. Én évek óta nem foglalkozom cégeink ügyeivel, ezért Klárához irányítottam. Klára úgy döntött, hogy ad kölcsönt Csabáéknak és én egyetértettem vele. Elkészült a szerződés, átutaltuk a pénzt.