Hirdetés

Nagy István a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramon Áder János volt köztársasági elnökkel, a rendezvényt szervező Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnökével vett részt egy kerekasztalbeszélgetésen.

A tárcavezető és a korábbi államfő is hangsúlyozta, hogy a termőföld sokrétű ökoszisztéma, az abban található állatok, gombák, baktériumok kellenek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és jó minőségű élelmiszert lehessen előállítani.

Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 50 évben a talajban lévő mikroorganizmusok száma 10 százalékra csökkent.

„Nem elég, hogy az urbanizáció és az ipari fejlesztés következtében termőterületeket veszítünk, hanem meglévő termőterületeink minősége is romlik” – fogalmazott a miniszter.

Ezért fontos a talajmonitoring rendszer, amely arra szolgál, hogy átfogó képet adjon Magyarország talajának állapotáról – mondta.

Nagy István kitért arra, hogy a következő években a drasztikus éghajlatváltozás miatt termőföldet, termőterületet csupaszon hagyni nem lehet, szükség lesz a talaj takarására.

Korábban írtuk