Hirdetés

Az Európai Unió még májusban engedélyezte egyes tagországoknak, hogy megtiltsák az Ukrajnából érkező gabonatermékek importját. Ezzel ideiglenesen védve voltak a magyar, lengyel, szlovák és román gazdálkodók, azonban az Európai Bizottság úgy döntött, feloldja a tilalmat, ugyanis úgy vélik, mostanra megszűnt a piaci veszélyhelyzet a kedvezményezett országok számára.

Az Ukrajnával határos frontországok agrárminiszterei rendszeresen tárgyaltak az elmúlt időszakban a gabonapiaci nehézségekről, és közös megoldási javaslatokat is megfogalmaztunk Brüsszelnek. Ennek volt köszönhető az eddig működő uniós importkorlátozás. Nagy István, Magyarország agrárminisztere elmondta, többségünknek nem volt kérdés, hogy Brüsszelnek fenn kell tartania a behozatali tilalmat legalább az év végéig, és hogy továbbra is egységesen kell fellépni az ukrán gabonadömping ellen.

A tilalom feloldásának hatására a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen adták hírül közleményükben, hogy ma gazdatüntetés lesz a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen, amely a brüsszeli intézkedésnek szól.

„Brüsszel figyelmen kívül hagyja a magyar, a közép-kelet európai gazdák érdekeit! Ha nem zárja le az EU a határokat az ukrán gabona előtt, akkor a gazdák fogják azt megtenni!”

– jelezték a gazdatüntetés szervezői.

A mai tüntetésen felszólal két országgyűlési képviselő. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Jakab István, aki egyébként az Országgyűlés egyik alelnöke is, már szeptember elején arról beszélt, hogy a korábban felhalmozott ukrán gabona miatt áll a magyar gabonapiac, a hazai gazdálkodók vesztesége már eléri a 100 milliárd forintot.

Közepes termés van, közben a piac áll, és az árakról sem szívesen beszél az ember. Olyan, az üzleti morál szintje alatti árakkal jelennek meg a kereskedők a piacon, amelyet minősíteni sem lehet. Ez vonatkozik az árpára, a búzára, a napraforgóra és a repcére is. Olyan szintű nyomott ár van, amelyet értelmezni sem lehet, a fedezeti ponttól is fényév távolságra van – mondta korábban az Inforádió műsorában.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk