A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsaládhoz tartozó Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői és szenátorai „Új illetékek”, „A különnyugdíjasok költségvetése” feliratú dobozokkal vonultak fel a kormánynak fenntartott padsorok körül, míg a többi parlamenti párt által szélsőségesnek nevezett, nacionalista szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) „Ingyenélők nélkül”, „A PSD és PNL monopolizálja a parlamentet” feliratú lapokat tartottak a magasba és hangoskodással akadályozták az ülés megtartását.

Hirdetés

Az ülés elején a hasonló botrányok kezdeményezőjeként elhíresült, az AUR-ból kizárt Diana Șoșoacă független szenátor George Simion AUR-elnököt provokálva próbálta felhívni magára a figyelmet. Szóváltásuk végül gyalázkodásba torkollott, amit szokásuk szerint mindketten élőben közvetítettek telefonjukkal közösségi oldaluk követői számára.

A botrány a miniszterelnök beszéde alatt is folytatódott: Marcel Ciolacut is dobozokkal vették körül az USR-s törvényhozók, George Simion pedig a tanároknak azonnali fizetésemelést követelve tagadta meg, hogy elhagyja a szónoki emelvényt.

A hangzavar közepette a miniszterelnök kifejtette: kormánya olyan költségvetéshez kéri a parlament hozzájárulását, amely a beruházásokat és a társadalmi igazságosságot helyezi előtérbe, gazdasági növekedést és a lakosság életszínvonalának emelését eredményezi.

Korábban írtuk

Ciolacu szerint Románia az Európai Unió második legnagyobb, 3,4 százalékos gazdasági növekedését fogja elérni, és minden eddiginél többet, 120 milliárd lejt (9120 milliárd forint) vagyis a GDP 7 százalékára tehető összeget fordít beruházásokra állami forrásokból és európai uniós támogatásokból.

Hozzátette: a nyugdíjasok, minimálbérből élők, a tanárok és közigazgatási alkalmazottak – együttesen 12 millió állampolgár – jövedelme növekedni fog 20254-ben. Szerinte az adókedvezmények kivezetése tisztességes, valóban versenyképes gazdasági környezet megteremtését szolgálja, a költségvetési bevételek növelését pedig az adóbehajtás hatékonyságnak növelésétől, az adócsalás visszaszorításától várja.

Ciolacu leszögezte: a szomszédban zajló háború körülményei között, az állampolgárok biztonságának garantálása érdekében Románia 2024-ben is a GDP 2,5 százalékának megfelelő összeget fordít a védelemi kiadásokra. 2024-ben nem lesz adóemelés, egyetlen románnak sem kell jövőre nagyobb energiaszámlát fizetni, az átlagnyugdíj 2300-ról 2800 lejre emelkedik, a kormány eleget tesz a pedagógusok béremelésére vonatkozó korábbi vállalásainak – ígérte parlamenti beszédében a román miniszterelnök.

Anca Dragu, az USR szenátora ellenzéki pártok gazdaságilag megalapozatlan „hazugságnak” nevezte a PSD-PNL kormány költségvetési tervezetét, és felhívta a figyelmet, hogy a irreális sarokszámokkal kidolgozott 2023-as költségvetést is a tervezett 4,4 százalékos GDP-arányos hiány helyett 6 százalékos deficittel fogja zárni az ország.

A 2024-es költségvetési törvényről várhatóan szerdán fog szavazni a bukaresti parlament.