A Ma reggel vendége Tóth Máté energiaszakértő volt, aki a műsorban elmondta, hogy az egyre magasabb energiaárak már nemcsak a lakosságot, hanem a gazdaságot is veszélyeztetik. Brüsszel pedig most a saját szuverenitása tekintetében készül átlépni a Rubiconon. Olyan „vészhelyzeti” eszközt kíván magának adni, ami konkrétan beavatkozna a tagállamok gazdaságába és ellátási láncaiba előírva, hogy az egyes vállalatoknak mit és mennyit kell termelni. Ez bizony hadigazdálkodás, hadikommunizmus.

Hirdetés

Tóth Máté kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Európai Unió szervei súlyos demokrácia-deficittel illetve szuverenitás-deficittel küzdenek, mivel az Európai Bizottság tagjait nem az uniós állampolgárok választják meg. Ezáltal az Európai Unió szerveinek akarata nem feltétlen egyeznek a közvélemény akaratával.

„Éppen ezért annak van jelentősége, hogy adott nemzetállamokban, tagállamokban milyen a közhangulat. Látható, hogy több olyan megmozdulás, vélemény jelentkezett már, ami azt jelzi, hogy az emberek nem feltétlen elégedettek azzal a hanggal ami Brüsszelből érkezik”

-hangsúlyozta az energiajogász. Tóth Máté szerint nyilván azon országok rendelkeznek markánsabb véleménnyel, amelyek közelebb fekszenek a háborús konfliktushoz.

„Nagyon hamis narratíva, amit lehet innen-onnan hallani, hogy aki nem feltétlenül a szankciókat támogatja, az oroszbarát lenne. Magyarországon a közvélemény nagyon helyesen látja, hogy a gazdasági szankciók kimondottan Európának ártanak”

-szögezte le Tóth Máté. Az egyre magasabb energia,-és gázárak nemcsak a lakosságot, hanem a gazdaságot is veszélyeztetik. Ezek a plusz költségek megjelennek az árakban, aminek infláció-gerjesztő hatása van.

Korábban írtuk

A teljes cikk elolvasható a Híradó.hu oldalán, IDE kattintva!