A 40 fős szakmai hallgatóságnak Fatih Birol előadásában felvázolta azokat a jövőbeni trendeket melyek meghatározzák a világ, Európa és benne Magyarország energiapolitikáját az elkövetkező években.

Fatih Briol előadásában kiemelte: a világ energetikai viszonyainak meghatározása átkerül az olyan fejlődő, feltörekvő országok kezébe, mint Kína vagy éppen India. A Pekingben és Új Delhiben megszülető döntések az egész világ energiagazdálkodására hatással lesznek – emelte ki ezen országok fontosságát az IEA munkatársa. Újságíró kérdésre válaszolva elmondta: előrejelzésük szerint a gázpiacokon egyre több LNG gázforrás jelenik majd, és növekvő mértékben lehet számítani a hosszú távú szerződések „kreatív” újratárgyalására is, melynek eredményeképpen az újonnan kötött szerződésekben a felek már nem kőolajárhoz indexálják majd a földgázárakat. Ezzel, és a forrásdiverzifikációs törekvések eredményeképpen a végfelhasználói árak akár Magyarországon is csökkenhetnek majd a jövőben – tette hozzá

A közel 800 oldalas kiadvány legfőbb célja a globális energetikai tendenciák feldolgozása mellett felvázolni az elkövetkezendő évek energetikai fejleményeit. A kötet első bemutatójára, világpremierjére Londonban került sor két héttel ezelőtt és a kiadványt a G20 csúcstalálkozón is bemutatták.

Magyarország a volt szocialista országok közül elsőként csatlakozott a szervezethez 1997-ben. Az IEA a globális energiaellátás legfontosabb szervezete, és ma már az energia-klíma téma egyik legfontosabb és meghatározó „agytrösztje”. Az ellátásbiztonság területén nem csak „anyagok” készülnek, hanem az egységes válsághelyzeti intézkedéseket (CERM: Co-ordinated Emergency Response Measures) is irányítják.