Újabb megszorítás az ártámogatásoknál Háromezer köbméterről kétezerre, nagycsaládosok esetében ötezerről négyezerre mérséklődik jövőre a támogatható gázfogyasztás mennyisége. Ennek megfelelően jelentősen csökken a támogatás keretösszege: az idei 112 milliárdról 82 milliárd forintra. S a 64 ezer forintnál nagyobb egy főre jutó jövedelemmel rendelkezőknél csökken a támogatás mértéke is. A kormány szerint a döntés szinte senkit nem érint hátrányosan, hiszen alig-alig használtuk ki a kereteket. A családi házat fűtők és a nagycsaládosok azonban aligha jönnek ki az újonnan meghúzott határokon belül. S várhatóan januártól további 10 százalékkal nőnek a gázárak, noha nyár végén még arról volt szó, a világpiaci átrendeződések miatt akár csökkenhetnének is.

– A gázár-kompenzáció a nevében is hazugság, hiszen nem kompenzálja a gázáremelést, csak arra alkalmas, hogy legyenek olyanok, akik kicsit nagyon járnak rosszul, azok mellett, akik nagyon nagyon rosszul járnak – fogalmazott a legújabb megszorító intézkedés bejelentése után Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Forgó Györgyné, a Szociális Minisztérium államtitkára ugyanis épp a Nagycsaládosok Országos Egyesületének születésnapi ünnepségén ismerte el: jövőre ismét nyesnek a gázártámogatásból, s a nagycsaládosok például az eddigi ötezer köbméter helyett csak négyezer köbméterig kapnak állami támogatást.

Budai Bernadett kormányszóvivő azzal mentegetőzött: a konvergenciaprogram egyértelműen meghatározta, hogy 2008-ban a gázártámogatás az idei 112 milliárd helyett mindössze 82 milliárd forint lehet. Mintha a konvergenciaprogramot nem ugyanaz a kormány készítette volna.

Semmivé foszlik

Honfitársaink többsége számára lassan semmivé foszlik a gázártámogatás, s vele az olcsó gáz mítosza is. Emlékezetes: a tavalyi választások után a kormány 30 százalékkal emelte a gáz árát, szeptemberben 15-ről 20 százalékra emelte a termékkör áfáját, idén januártól pedig a tavalyi 190 milliárd forintról 112 mérsékelte a gázártámogatás keretösszegét. Míg korábban minden magyar család kapott a gázár 40 százalékára rúgó állami támogatást, az idei évtől csak azoknak jár állami mankó, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 94 ezer forintot. S ott is sávosan csökkenő mértékben – a korábbi 40 százalék például csak azoknak, ahol a jövedelem az 54 ezer forintot sem éri el. Bár a támogatási rendszer szigorítását jól hangzó érvekkel támasztotta alá a kormány (ne támogassuk a luxusvillák medencéinek fűtését), korábbi számításaink azt mutatták, hogy az átlagjövedelemből élőket is komolyan sújtotta a háromszoros gázáremelés. Egy átlagfizetésből élő, kétkeresős, egygyermekes család fűtésszámlája például 64 százalékkal nőtt – korábbi 50 forintos díjuk ugyanis 62,4 forintra nőtt az első emelés, majd 82 forintra a kompenzáció nagy részének elveszítése miatt. Ők ugyanis csak 18 forint támogatásra jogosultak aránylag „magas” jövedelmük miatt. (Demokrata, 2006/47). A hárommillió gázzal fűtő háztartás egyharmada mindennemű jogosultságát elveszítette az állami támogatásra.

Most tovább súlyosbodik a helyzet. Az eddigi 3000 köbméterről 2000 köbméterre csökken a támogatható gázfogyasztás mennyisége. Ráadásul a két „leggazdagabb támogatott” (80 ezer forintnál, illetve 64 ezer forintnál magasabb egy főre eső jövedelemmel rendelkező) családoknál a korábbi 18, illetve 26 forint helyett csak 14,5, illetve 22,5 forintot hajlandó téríteni a kormány a mintegy 100 forintos árból. Forgó Györgyné szerint mindez alig jelent változást a támogatott kör tekintetében, hiszen a legtöbb fogyasztó nem használta ki a keretet, az éves átlagfogyasztás csupán 1500 köbméter volt.

Háztartás és háztartás között azonban jelentős különbségek lehetnek. Míg az emeletes házakban élőkre akár igaz is lehet az államtitkár állítása, a családi házakban élők könnyen túlléphetik a 2000 köbméteres plafont. Egy ház fűtőanyag-szükséglete természetesen nagyban függ az épület állapotától, a szigeteléstől, s a lakók igényeitől, a statisztikák mégis azt mutatják: közepes szigeteléstechnika mellett 2000 köbméter 80 négyzetméternyi lakásterület felfűtésére elég. Efölött tehát mindenki rosszul jár, még akkor is, ha jövedelme alapján egyébként jogosult lenne a támogatásra.

A gázártámogatás újabb megkurtítása, valamint az újabb áremelés különösen annak tükrében megdöbbentő, hogy nyár elején még a gázár-csökkenthetőségéről szóltak a hírek. Akkortájt ugyanis a korábbi 65 forintos szintről 50 forintra csökkent az importgáz beszerzési ára – amit a hazai fogyasztói árakban elfelejtettek érvényesíteni. Ez különösen annak tükrében volt visszás, hogy egy évvel korábban a kormány azzal indokolta a brutális áremelést: a földgáz világpiaci ára négy év alatt háromszorosára nőtt, amit nem megfelelő mértékben követtek az itthoni fogyasztói árak. Később azonban kiderült: azért nem lehet árat csökkenteni, mert a kormány korábban alkut kötött a nagykereskedő Mollal. A cég a választások előtt egy évig lenyelte a világpiaci áremelkedést, amiből 86 milliárd forintos vesztesége keletkezett, ezt a kormány 2008 közepéig az indokoltnál magasabb gázárakból fizeti vissza. Az összeg fokozatosan csökken, ám szeptember végén még mindig 50 milliárd volt a tartozás.

A hazudozás ára

– Pontosan a gázügyek azok, amelyek megmutatják, hogy az embereknek kell megfizetniük Őszöd árát – értékeli a támogatás újabb csökkentését Balla György, a Fidesz energiapolitikai szakértője. – Két év alatt az állam 130 milliárd forintot vesz ki a gáztámogatási kasszából. Pedig Veres János a költségvetés benyújtásakor azt mondta: jövőre már nem lesznek újabb megszorítások.

A politikus vitatja, hogy az átlagos fogyasztású családokat ne sújtaná a támogatások újabb megnyirbálása. Még ha igaz is, hogy tavaly az átlagos fogyasztás 1500 köbméter körül alakult, az akkori enyhe telet nem szabad alapként használni. Választókörzetében készült felmérések szerint az átlagos falusi családok gázfogyasztása jócskán meghaladja a kétezer köbmétert, sőt sokuknál háromezer köbméternél is magasabb. S hogy a kormány nem csak a gazdagoktól vonja meg a támogatást, jól mutatja, hogy a szolnoki panellakásban élők egyharmada már most sem jogosult a gáztámogatással azonos szempontok szerint osztott távhőtámogatásra.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szintén úgy véli: a támogatás csökkentése tömegeknek nehezíti meg az életét. A nagycsaládosokra (akik három vagy annál több gyermeket nevelnek) más támogatási kategóriák érvényesek: esetükben az eddigi ötezer köbméterről csökken négyezer köbméterre a támogatható fogyasztás. Náluk azért magasabb a plafon, mert a népesebb családok nagyobb házakban laknak. Az egyesület felmérései szerint a nagycsaládosok 16 százaléka már eddig is túlszaladt az ötezer köbméteren, négyezer köbméternél pedig 40 százalékuk fogyasztott többet.

– Tartok tőle, hogy az 1500 köbméteres átlagfogyasztást úgy számolták ki, hogy azokat is belevették, akik csak főzésre használnak gázt – mondja Morvayné Bajai Zsuzsanna elnökhelyettes. Gázfűtéses családi házakat feltételezve rendkívül alacsonyak az új plafonösszegek, különösen a nagycsaládosok esetében. Kisgyerekeket nem lehet alig fűtött szobában tartani, különösen, hogy a padló szintjén mindig hűvösebb van.

Az elnökhelyettes arra is felhívja a figyelmet: nem biztos, hogy a leggazdagabbak használják a legtöbb gázt. Ugyanis épp a szegényebb rétegeknek nincs pénzük a fűtési rendszer korszerűsítésre, a szigetelés rendbe rakására – márpedig ezek a tételek 60 százalékban is képesek módosítani a fogyasztást. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete egyébként már tavaly is komoly harcot folytatott a gázártámogatásokért. Ennek keretében érték el, hogy a háromezer köbméteres általános plafont a nagycsaládosok számára ötezer köbméterre emeljék, ráadásul úgy, hogy aki túllép ezen a mennyiségen – a kormány elképzeléseivel ellentétben – ne veszítse el az egész támogatást. Egy másik ütközetben viszont veszítettek. Hiába született egyesség arról, hogy a gázártámogatásból megmaradt összeget az egyéb energiahordózókat használó családok között osztják szét (amelyeknek a gázt követve ugyanúgy felment az áruk), végül a 20 milliárd forintot bekebelezte a költségvetés.

Száz százalék fölött

– A kormány baloldali elkötelezettsége abban is megjelenik, hogy egy MNB-tanulmány megállapította: a családtámogatási és az új gázár-támogatási rendszer egyaránt a kevesebb bérből élő családokat segíti – hangsúlyozta fél évvel ezelőtt a nyakatekert érveléseket különösen kedvelő Gál J. Zoltán államtitkár.

A fideszes Balla György számításai ezzel szemben a következőket mutatják: az őszödi beszéd előtti időszakhoz képest januártól 145 százalékkal fizet többet (vagyis két és félszeres összeget fizet) az 1500 köbméteres átlagfogyasztású, átlagbért kereső egyedül­álló, akinek számlája 70 ezer forintról 170 ezer forintra nő. Egy átlagfizetéses, egygyermekes házaspár átlagos fogyasztással 91 százalékkal fizet többet. S 97 százalékkal nő a falusi kockaházas átlagnyugdíjas fűtésszámlája, ami immár meghaladja a 290 ezer forintot.

S akkor még teljes egészében vissza sincs fizetve a választások előtt a gáznagykereskedőtől kölcsönvett 86 milliárdos összeg.

Kárász Andor