Megnőhet azoknak száma, akik gyertyával vagy elemlámpával kell, hogy világítsanak esténként, mert a szolgáltató kikapcsolja az áramot. Letelt ugyanis a téli türelmi idő. Ha valaki három hónapig nem fizeti ki a villanyszámlát, felfüggesztik a szolgáltatást, és utána fizetnie kell a visszakapcsolásért is.

A Magyar Áramszolgáltató Kft. kommunikációs igazgatója, Boros Norbert azt mondja, egyelőre nincsenek tömegével azok, akiknél ki kell, hogy kapcsolják a villanyt. Két felszólító levelet küldenek, részletfizetési és halasztott fizetési lehetőséget is biztosítanak az ügyfeleknek. Arra törekszenek, hogy találjanak valamilyen megoldást, még azoknál a családoknál is, amelyeknél semmilyen jövedelem nem áll rendelkezésre. Ilyenkor előre fizetős mérőt alkalmazhatnak, ehhez az önkormányzattól lehet szociális alapon támogatást kapni, de léteznek előre megvehető kódok, amelyekkel szintén gazdálkodhatnak a családok. A visszakapcsolás díja szolgáltatónként eltérhet – tette hozzá Boros Norbert.

Mostantól nemcsak az áram, hanem a víz- és gázszolgáltatók is élhetnek a kikapcsolás lehetőségével. Az E.ON Hungáriának több milliárdos lakossági kintlévősége van. Kerestük őket, de nem kívántak nyilatkozni, mert jelenleg végzik azokat az összesítéseket, amelyekből kiderül, az országban hányan vannak, akik huzamosabb ideje nem fizetnek, és most a szolgáltatás kikapcsolásával kell számoljanak.

(MR)