Miközben recseg-ropog a globális pénzügyi rendszer minden eresztéke, miközben arról beszélnek, hogy az elmúlt száz év legnagyobb kihívása előtt áll a világ pénzügyi- gazdasági szempontból, a magyar költségvetés úgy készül mintha semmi sem történt volna – fűzte hozzá. Hazánkban nem csak azt a problémát kell kezelni, hogy a világgazdasági lehűlés milyen hatásokkal jár, hanem azt is, hogy évek óta a közép-európai térség sereghajtója vagyunk, azaz a növekedésünk jóval alacsonyabb szintű – világgazdasági válság nélkül is – mint a környező országoké – fejtette ki a Fidesz szakpolitikusa.

Úgy tűnik, hogy a magyar kormány nem veszi komolyan a külső és belső jelzéseket – szögezte le a képviselő. Példaként említette, hogy 30 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint tavaly, júliusban és augusztusban 7,5 százalékos volt a munkanélküliség aránya. Miközben a Fidesz arról beszél, hogy programja alapján 10 év alatt szeretne 1 millió új munkahelyet teremteni, a jelenlegi kormány olyan költségvetést készít, amely azt sem veszi figyelembe, hogy a munkaerőpiacon milyen változások történnek – fejtette ki Varga Mihály, hozzáfűzve: munkanélküliség, foglalkoztatottság, beruházás tekintetében ez a költségvetéstervezet nem reagál a változásokra.

Az inflációról szólva Varga Mihály elmondta: miközben az emberek azt érik meg, hogy jövedelmeiknél jobban növekedtek az árak, a magyar költségvetés megint csak azzal számol, hogy 2009-ben nem valósul meg felzárkózás a jövedelmek tekintetében.

A politikus leszögezte: ez a költségvetés rossz, és még mindig indokolatlanul optimista, hiszen 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, miközben a Magyar Nemzeti Bank 2,6 százalékot vár, de elemzők szerint is optimális esetben lehet csak 2,5 százalékos növekedés jövőre. Az is jól látható, hogy a költségvetés még mindig nagyrészben az adóterhek növekedésére épít, az ország még mindig többet adózik mint amit 2006-ban – tette hozzá.

Ez a költségvetés rossz, nem elfogadható, szerencsés lenne még most visszavonni a kormánynak, hogy átdolgozzák. A Fidesz nem fogja támogatni ezt a költségvetést a parlamenti szavazásnál – szögezte le Varga Mihály.

A Fidesz alelnöke az SZDSZ takarékos állami gazdálkodást célzó javaslatára reagálva azt mondta: még nem ismerik a dokumentumot, de tanulmányozni fogják. „Partnerek vagyunk abban, hogy mindenféle szavazatvásárlási akciót korlátozzunk a következő években, tehát ha az SZDSZ-javaslat még mindig arra irányul hogy az MSZP ilyen törekvéseit megakadályozzuk, akkor ezt támogatni fogjuk” – tette hozzá.

(fidesz.hu)