Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára A pénzügyi szektor sikerének alapja a fogyasztó. Mi az állam szerepe? címmel előadást tart a Portfolio Future of Finance 2023 konferencián a Budapest Marriott Hotelben 2023. szeptember 20-án

Kiemelte, a kormány több intézkedést tett és tesz a jövőben is azért, hogy erősödjön a fogyasztói bizalom a pénzügyi rendszer iránt. Fontosnak nevezte az államtitkár, hogy a fogyasztó eligazodjon a pénzügy szektorban, és tudjon megfelelő döntéseket hozni.

Hirdetés

Túri Anikó felidézte, hogy előírták a bankoknak az edukációs levél kiküldését az ügyfeleknek. A bankoknak október 1. és december 31. között tájékoztatniuk kell a fogyasztókat közérthetően arról, hogy ha a folyószámlán lévő pénzükből kockázatmentes befektetés révén állampapírokat vásároltak volna, mekkora hozamra tehettek volna szert.

Megjegyezte, ezzel az intézkedéssel a pénzügyi edukációban egyet előre léptek, mert eddig a fogyasztókat a plusz költségektől védték, most az elmaradt haszonra, a megtakarítás értékállóságára hívják fel a figyelmet.

Túri Anikó a fogyasztói bizalom erősítését célzó kormányzati intézkedések között említette a lakásbiztosítást érintő szabályozást is, amelynek hatása 2024-ben lesz érezhető. Egy kormányrendelet előírja, hogy 2024 tavaszán lakásbiztosítási kampányt kell indítani. Ezzel lehetőséget teremtenének arra, hogy költségmentesen felmondhatóvá váljon a lakásbiztosítás a március elsején induló egy hónapos kampányidőszakban – mondta az államtitkár.

Megjegyezte, ettől a verseny élénkítését várják, és arra számítanak, hogy modernizált, megújított lakásbiztosítási termékek árasztják el a piacot. Az államtitkár jelezte, a minisztériumban dolgoznak a fogyasztói bizalom erősítésén a befektetési alapok iránt is, egyebek közt azzal, hogy a portfólió összetételét jobban tükröző elnevezést alakítsanak ki.

Túri Anikó elmondta, a pénzügyi edukációban több korosztályt, így a diákokat, a felnőtt lakosságot, az idősebbeket, nyugdíjasokat egyaránt el szeretnék érni, és hangsúlyt helyeznek a vállalkozási ismeretekre, a kkv-k pénzügyi tudatosságának erősítésére is.

Korábban írtuk