A román–magyar gázszállítási folyosó kiépítése áll az FGSZ Földgázszállító Zrt. tízéves fejlesztési tervének fókuszában; a fejlesztés első ütemében októbertől évi 1,75 milliárd köbméterre nő, és kétirányúvá válik a Magyarország és Románia közötti gázszállító kapacitás – írta hétfői lapszámában a Világgazdaság.

Fotó: MTI/Rosta Tibor (archív, illusztráció)

Fotó: MTI/Rosta Tibor, illusztráció

A román–magyar gázszállítási folyosó a 2010-ben üzembe helyezett Szeged-Arad vezetékhez kapcsolódó infrastruktúra – elsősorban a szadai és a gödöllői – fejlesztésével jönne létre. Az évi 4,4 milliárd köbméter fekete-tengeri gáz szállítását lehetővé tevő második ütem indítása akkor kaphat zöld jelzést, ha a piaci szereplők előzetesen lekötik a román-magyar importkapacitás elvárt hányadát. Az erre vonatkozó kapacitásaukciót a kereskedők kérésére május 30-ig meghosszabbították.

Az FGSZ közben megkezdte az északkelet-magyarországi ellátásbiztonság javítását célzó, szintén a román–magyar szállítási folyosóhoz kapcsolódó projekt megvalósítását, hogy felkészüljön a jövőre esetleg előforduló ellátási nehézségekre – olvasható a Világgazdaságban.