A szakemberek szerint az adatok már azt igazolják, hogy az európai gazdasági visszaesés jelentős mértékben érinti a magyar gazdaságot. A hazai termékek iránti kereslet csökkenése pedig a gazdasági növekedés lassulását hozhatja. A magyar export 80 százalékát a külföldi nagyvállalatok adják. Van olyan cég, a szentgotthárdi General Motors, amely már szerdán bejelentette, hogy visszafogja termelését.

„Egyelőre azt látjuk, hogy a magyar munkanélküliség az inkább stagnál, de az a félelem van, hogy a következő negyedévben egy emelkedő tendencia indul el, összhangban azzal, hogy a gazdasági növekedésre is valószínűleg lesz egy negatív hatása a mostani világgazdasági folyamatoknak. Tehát ugye a jövő évre a költségvetésben várt 3 százalékos növekedésnél most azt lehet mondani, hogy jelentős lefele mutató kockázat van, de összességében a kép az, hogy az kedvezőtlen irányba mozdult el az elmúlt hetek, hónapok világgazdasági eseményei miatt” – nyilatkozta csütörtökön a hírTV-nek Barcza György, a K&H vezető elemzője.

Megbeszélésre hívta össze Gyurcsány Ferenc a parlamenti pártok frakcióvezetőit, az illetékes bizottságok elnökeit, valamint a pénzügyi és gazdasági szektor meghatározó szervezeteinek vezetőit jövő hét keddre a pénzügyi válság miatt. A szocialista kormányfő arról kíván egyeztetni, hogy milyen konkrét lépéseket kell tennie Magyarországnak ahhoz, hogy elkerülje a válság súlyosabb hatásait.

Már a gazdasági miniszter is elismeri, hogy visszavetheti a növekedést a pénzügyi válság. Bajnai Gordon a stop.hu internetes portálnak nyilatkozott arról, hogy az exportban érdekelt magyarországi cégeket veszélyezteti elsősorban a nemzetközi pénzügyi válság, a hazai bankokat nem.

A tárcavezető arra számít, hogy a banki hitelek drágulni fognak, ami elsősorban a kis- és középvállalkozásokat terheli majd, mivel az ő finanszírozásuk a legkockázatosabb a pénzintézeteknek.

Bajnai egyébként már péntekre összehívta a Gazdasági Egyeztető Fórum tagjait a pénzügyi válság kapcsán.

A Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke szerint 2009 nem a reálbérnövekedés éve lesz. Demján Sándor úgy látja: a legfontosabb Magyarország fizetőképességének megőrzése. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban csütörtök délután kezdődnek a bértárgyalások.

(hírTV)