Az év nagy részében az adott hónap 12. napján utalják a nyugdíjat. Novemberben ettől eltértek, hiszen 12-e vasárnapra esett, így már 10-én megjelent a számlán a pénz, ezúttal már a korrigált, emelt nyugdíj. Decemberben, az ünnepek miatt is, 4-én történik az utalás – írja az Infostart.hu-ra hivatkozva a Világgazdaság.

Hirdetés

A Magyar Államkincstár a honlapján úgy fogalmazott, hogy az ellátások folyósítása mindig a tárgyhónapban történik. Az ellátásokat havonta, forintban utalják, legkorábban attól a naptól kezdve, amelytől azt megállapították, a jogosultság megszűnésének (megszüntetésének) napjáig, de – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – legfeljebb a jogosult elhalálozásának napját magában foglaló naptári hónap utolsó napjáig.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy mintegy két és fél millió magyar nyugdíjasnak hamarabb elutalja az államkincstár az emelt összegű nyugdíjat. A jogosultak novemberben az októberi nyugdíjhoz képest átlagosan 78 ezer forinttal kapnak többet. Januárban újabb 6 százalékos emelés várható, februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj.

A magyar nyugdíjemelési rendszer inflációkövető

A magyar nyugdíjemelési rendszer hivatalosan inflációkövető: minden év elején a költségvetési törvényben tervezett inflációval megegyező mértékben emelik a nyugdíjakat. Ez az idén 15 százalék volt.

Évközi nyugdíjkorrekciót akkor köteles fizetni a kormány, ha a januári nyugdíjemelés mértéke elmarad az év során tapasztalt valós áremelkedéstől. A nyugdíjkorrekció mértékének megállapításához a kormánynak az első nyolc hónap tényadataira – ez most az augusztusi adatközléssel ismertté vált – alapozva kell becslést készítenie a várható éves átlagos inflációra. Ha az derül ki, hogy az év eleji nyugdíjemelés mértéke elmarad a teljes évre várható inflációtól, akkor a hiányzó emelést novemberben az egész évre visszamenőleg megadják a nyugdíjasoknak.

A további részletekről a vg.hu oldalon olvashatnak.

Korábban írtuk