Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

Az idén nem emelkedik sem az áram, sem a gáz, sem a távhő rezsicsökkentett lakossági ára, jelentette be az MVM konferenciáján Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Vagyis mint 2014 óta minden évben, a lakosság 102 forintot fizet a gáz köbméteréért és 36 forintot az áram kilowattórájáért. Tavaly ősz óta ezek az árak annyiban árnyaltabbak, hogy e kedvezményes tarifák csak az átlagfogyasztás szintjéig érvényesek, afölött úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetniük a háztartásoknak, ami még mindig háromnegyedével-harmadával alacsonyabb az ipari, vállalkozói tarifáknál. A lakossági piaci árakkal kapcsolatban a miniszter kijelentette, április végéig változatlanok maradnak, vagyis ezután akár a felülvizsgálatukra is számíthatunk.

Vége a pániknak

A magyar háztartások által fűtésre használt energia 52 százaléka gáz, vagyis a gáz árának alakulása határozza meg leginkább a lakosság energiakiadásait. A gázkereskedés fő platformjának számító rotterdami tőzsdén az orosz–ukrán háború kirobbanása jelentősen megemelte az energiahordozó árát, majd az újabb és újabb brüsszeli szankciók tovább tolták fölfelé az árszintet. Így a 2021 nyaráig jellemző 15-20 euróról az úgynevezett TTF gázárfolyam az orosz–ukrán feszültség éleződésével 2021 végére 90 eurós szintre kúszott fel, majd a háború kitörésekor 200 fölé ugrott és 100 euró környékén stabilizálódott, aztán az őszi pánikban, amikor már az is kérdés volt, a szankciók miatt lesz-e egyáltalán Európában a fűtési szezon végéig elegendő gáz, a 200-300 eurót is elérte.

Az enyhe tél, a fogyasztáscsökkentés és az ezekhez kapcsolódó megnyugvás eredményeként az utóbbi két hónapban gyorsan csökkent az ár: a december közepi 132 euróval szemben január közepén már csak 65 euróért, napjainkban pedig már hajszállal 50 euró alatt jegyzik a TTF-et. Ez rendkívüli áresés, a háború kitörése előtti szintnél azonban még mindig háromszor magasabb. Fogalmazhatunk úgy is, hogy annál, amikor a háború előtti feszültség még nem jelent meg az energiaárakban. (Érdekességként: a koronavírus és a belőle következő ipari visszaesések nem befolyásolták különösebben a gáz árát, a vírus megjelenése előtti években is 15-20 euró között mozgott.)

A tőzsdei ár kedvező mozgása tehát jó lehetőséget teremtett a kormánynak, hogy bejelentse a rezsicsökkentett árszint érvényben tartását a következő fűtési szezonban is. Még akkor is, ha valójában a lakossági gáz árát közvetlenül nem a tőzsde, hanem az Oroszországgal másfél éve kötött tizenöt éves titkos gázvásárlási szerződés határozza meg – utóbbinak azonban minden bizonnyal vannak a piaci viszonyokra utaló meghatározottságai. Az idei költségvetésben a kormány 2610 milliárd forintot tervezett az úgynevezett rezsivédelmi alapba, amelyet az extraprofitot elérő ágazatok különadó-befizetései biztosítanak, vagyis a bankok, biztosítók, energiaipari társaságok, telekommunikációs vállalatok, légitársaságok és december óta a Mol benzináron elért nyereségének 95 százaléka, ami önmagában 500 milliárd forinttal duzzasztja a keretet. A jelenlegi világpiaci árakat nézve a rezsivédelmi alap minden bizonnyal fedezni tudja a lakosságnak, önkormányzatoknak és kisvállalkozásoknak szóló energiaár-támogatásokat, hiszen az idei tél során a kétszer-háromszor magasabb árszint kompenzálása sem siklatta ki a költségvetést.

Korábban írtuk

Gyűrűző hatások

Az energiaárak szinten tartása, a lakossági piaci tarifa esetleges csökkentése, a gáz és olaj árának nemzetközi esése az energiapiactól látszólag távol eső gazdasági területekre is kedvezően hat. Visszafelé húzza például az inflációt. A KSH friss jelentése szerint például a januári év/év alapú, 25,7 százalékos infláció legerőteljesebb tételét éppen az energiaárak adják, amelyek 52,4 százalékos emelkedést mutattak. Ráadásul az energiaáraknak súlyos szerepük lehetett a második legjelentősebb tétel, az élelmiszerek 44 százalékos drágulásában is. Amennyiben idén tényleg nem emelkedik, esetleg csökken is az energiahordozók piaci ára, az erősen fékezheti a 2023-as inflációt.

A gáz és olaj árának nemzetközi esése újra kiegyensúlyozottá teheti Magyarország külkereskedelmi mérlegét. Ez a 2008/2009-es válság leküzdése óta folyamatosan többletet produkált, jellemzően 5-10 milliárd euró közöttit. Az energiahordozók árának tavalyi robbanásával azonban felborultak a korábbi évtizedben megszokott cserearányok. Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érzékeltette: amíg 2021-ben hazánk 7 milliárd eurót költött az energiahordozók behozatalára, 2022-re ez az összeg 19 milliárd euróra ugrott. Ebből adódóan pedig 2022-ben hosszú időszak után újra deficites lett Magyarország külkereskedelme, behozatalunk 8-9 milliárd euróval fogja meghaladni kivitelünket. Az egyenleg különösen a harmadik és negyedik negyedévben romlott sokat, amikor a téli pánik miatt extrém magasra nőttek a világpiaci gázárak. A nemzetközi árszint felére-harmadára csökkenésével ugyanakkor idén akár újra többletbe fordulhat a külkereskedelem.

Bizonyos elemzések szerint az energiapiaci változásoknak máris kedvező hatásuk van a forint árfolyamára, ennek köszönhetjük, hogy az őszi szintnél immár 15 százalékkal erősebben, 385 forintos euróárfolyam környékén jegyzik valutánkat. Hazánkat ugyanis a nemzetközi energiapiacnak erősen kitett országként tartják nyilván, ahol az égbe szökő energiaárak akár fel is boríthatják a költségvetést, ez a kockázat tükröződött a téli 440 forint körüli árfolyamokban vagy a nemzetközi hitelminősítők kilátásrontásaiban. A jelenlegi folyamatok ugyanakkor erősítik a költségvetés tarthatóságába, így a forint értékébe vetett hitet. Nem mellékesen: az erősödő forint ráadásul az inflációra is kedvezően hat vissza, hiszen csökkenti a külföldről behozott termékek árát. Szakmai becslések szerint minden 1 százalékos forinterősödés 0,15 százalékponttal mérsékli az inflációt.

Derengő stabilizáció

A piaci tarifák esetleges májusi mérsékelésénél ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy ősszel ismét feléledhetnek azok a kockázatok, amelyek 2022 második felében is az egekbe lökték az energiaárakat. Európa ezúttal megúszta az energiaválságot, de ebben szerepe volt a váratlanul enyhe télnek is, valamint hogy a lakosság rendkívüli hajlandóságot mutatott a takarékoskodásra. A magyar lakosság gázfogyasztása például tavaly 17 százalékkal esett vissza, miközben a megelőző három évben rendre növekedést mutatott. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy 2023 telén megismételhetők a mostani alacsony fogyasztási szintek, különösen hogy az újabb és újabb szankciós csomagok a maradék kapcsolatokat is elvágják az orosz energiahordozóktól. Az Európai Bizottság már most figyelmeztetett, hogy jövő télen legalább 30 milliárd köbméter gáz hiányozhat a kontinensről, amire alternatív beszerzési lehetőségeket kell találni. Mindez újra magasra hajthatja az energiaárakat. Nem vitás ugyanakkor, hogy nyárig kitart az olcsó gáz időszaka.

A mostani bejelentés főleg nyugalmat és kiszámíthatóságot hozhat a hazai háztartásoknak. Különösen, hogy az energiaügyi miniszter azt is bejelentette, változatlanok maradnak a rezsicsökkentett ár korábbi átlagfogyasztás alapján meghúzott határai is. Az idei alacsonyabb átlagfogyasztás miatt tehát jövőre nem kell tovább feszíteni az energiafelhasználáson.

Az osztott fűtés nyert

A KSH energiaár-indexe alapján nem jártak kifejezetten jól azok, akik egy kifejezett energiahordozóhoz ragaszkodtak az idei télen, mert a gáz piaci árának emelkedése magával húzta a helyettesítő termékekét is. Míg a vezetékes gáz ára egy átlagos családban 88,6 százalékkal emelkedett idén januárban az egy évvel korábbi szinthez képest, a statisztikusok a tűzifánál is 58,6 százalékos drágulást mértek, és a palackos gáz is 50,6 százalékkal drágult. A legkevésbé az elektromos energia ára nőtt, 27,7 százalékkal, ebben természetesen az is szerepet játszhat, hogy az áramra vonatkozó „lakossági piaci tarifa” csak kétszeresére ugrott a rezsicsökkentett díjszabáshoz képest, miközben a gáznál hétszeres ugyanez a különbség. A legjobban úgy lehetett spórolni, ha valaki mindenhol maximálisan kihasználta az állam által biztosított kedvező lehetőségeket, vagyis az átlagfogyasztás határáig gázzal (144 m3) és árammal is (210 kWh) fűtött, és megfelelő kazán esetén kivette részét a hatósági tűzifavásárlási programból is.