A magyar gazdaság kilátásait most már a Világbanknál is kedvezőbbnek, a magyarországi elemzőkhöz hasonlóan ítélik meg – erről beszélt Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági kutatócsoport-vezetője az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi intézet a januári 3,8 százalékos magyar GDP-növekedési előrejelzését 4,1 százalékra emelte a héten.

Kiemelte: annak hátterében, hogy jövőre és 2020-ban fokozatosan lassul a gazdasági növekedés világszerte, különféle kockázatok, így a jegybankok kamatemelései, a kereskedelmi háborúk veszélye és a geopolitikai feszültségek állnak. 

Az Európai Központi Bank egyelőre még nem indította el a kamatemelési ciklust, így a Magyar Nemzeti Bank is „tudja folytatni” a laza monetáris politikát – mutatott rá.

Azt nem lehet tudni, hogy egy újabb globális krízis mikor bontakozik ki, ugyanakkor ennek fenyegetésével szemben Magyarország mára sokkal védettebb – mutatott rá a szakértő. Regős Gábor kiemelte: miközben 2000 és 2012 között egyszer sem sikerült 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, hat éve ez már nem jelent problémát. Jobban áll az ország abban a tekintetben is, hogy megoldotta a devizahitel-problémát, ugyanakkor „kis nyitott gazdaságként” a külpiacokon történő esetleges zavarok elengedhetetlenül kihatnának az ország gazdaságának teljesítményére.