Ismertették, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzet növeli a tartós inflációs hatások kockázatát és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. A kedvezőtlen pénzpiaci elmozdulások hatása erősíti annak a kockázatát, hogy a magas infláció a korábban vártnál hosszabb távon is fennmarad. Tartósan magas infláció esetén a jelenlegi magasabb árdinamika beépülhet a gazdasági szereplők várakozásaiba, ami megnehezíti az árstabilitás biztosítását – írták.

Hirdetés

E kockázat elkerülése érdekében szükségessé vált a monetáris kondíciók további szigorítása, ezért az MNB az egyhetes betéti kamatot 200 bázispontos emeléssel 9,75 százalékban határozta meg. „A mai napon meghirdetett egyhetes betéti tenderen az MNB több mint 9500 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Az egyhetes instrumentumban lekötött likviditás jelentősen emelkedett az előző heti 7263 milliárd forintos szinthez képest” – ismertették.

A jegybank számára kiemelt fontosságú, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon – ezek között is kiemelten a swappiacon – és minden időszakban a monetáris tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak. Ezért az MNB megkezdi a devizalikviditást nyújtó swaptenderek negyedéven belüli alkalmazását. Az első tendert az MNB 2022. július 8-án pénteken tartja, egynapos futamidőn, a tender paramétereit a jegybank reggel 9 órakor teszi közzé. Az aktív piaci jelenlét révén az MNB erősíti a monetáris transzmisszió hatékonyságát, ezen keresztül támogatva az árstabilitás elérését és fenntartását – áll a közleményben.

Hozzátették, az MNB továbbra is folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását, és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész beavatkozni az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője az MTI-nek eljuttatott kommentárjában azt írta, hogy a kamatemelési ciklus várható folytatása miatt az egyhetes betéti kamat és az alapkamat a következő hónapokban 10 százalék fölé fog emelkedni, a határidős kamatlábak 13 százalékos kamatot áraznak hat hónap múlva.

Jelentősen erősödött a forint az MNB jelzésére

Jelentősen erősödött a forint azt követően, hogy az MNB bejelentette, soron kívül, jövő heti monetáris tanácsi ülésen megemeli az alapkamatot is az egyhetes betét csütörtöki, 200 bázispontos kamatemelése után. A forint az euróval szemben a 404 forintos szintig erősödött.

Az MNB azt írta, az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a következő, július 12-i monetáris tanács ülésen napirendre kerül.

A dollár árfolyama 398,62 forintra, a svájci franké 409,58 forintra csökkent.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke az MTI kérdésére szerdán késő délután előre jelezte, hogy a jegybank csütörtökön az egyhetes betét kamatának megemelésével határozottan reagál az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzetre, amely növeli az inflációs kockázatokat és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást, miután újabb mélypontokra gyengült az árfolyam a főbb devizákkal szemben. Az euró legmagasabb jegyzése 416,95 forint, a dolláré 409,82 forint, a svájci franké 421,17 forint lett.

A jegybanki alelnök intervencióját követően csütörtök reggel az eurót 408,44 forinton jegyezték, a dollár jegyzése 399,96 forintra, a svájci franké pedig 412,90 forintra csökkent.

Korábban írtuk