A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a „globális tőke nyomulásának fő intézményévé” vált, ennek iskolapéldája a görög adósságválság kezelése – mondta Boros Imre közgazdász vasárnap reggel az M1 aktuális csatornán arra a hírre reagálva, hogy az IMF független kiértékelő hivatalának jelentése szerint a valutaalap hibás statisztikát alkalmazott a görög adósságválság kezelésekor.

A jelentés szerint ezért Görögországot a bruttó hazai termék (GDP) 11 százalékának megfelelő mértékű megszorítás sújtotta, noha ezt a terhet a monetáris unió érdekében kellett elviselnie Athénnak, ami nem volt igazságos.

Boros Imre úgy vélte, az IMF-et olyan csúcsvezetők „szállták meg”, akik „pofátlanul” eltértek a megszabott szervezeti rendtől. Például szavazni a nemzetközi kereskedelemben való részvétel szerint kellene, azonban nem így történik, amit Kína és India régóta kifogásol.

A szakértő hozzátette, a válságnál kiderült, hogy az európai közös pénzt „aligha irányítják Európából”, a nagy európai bankokat az Egyesült Államokból támogatták likviditással, nem Európából.

Mint mondta, görögökéhez hasonló bajokkal az olaszok is küzdenek, ahol sokkal nagyobb lehet a baj, mert az olasz bankrendszerben lévő kifizetetlen hitelek aránya akkora, mint az egész görög adósságállomány.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

MTI

Fotók: http://www.shutterstock.com/illusztráció