Decemberben a várakozásoknak megfelelően alig változott a keresetek növekedési üteme. Ami az adatból meglepő, hogy míg az előző hónapokban a versenyszférát kisebb bérnövekedés jellemezte, mint a közszférát, addig decemberre a két növekedési ütem kiegyenlítődött

Hirdetés

– mutatott rá Regős Gábor a keresetekről szóló, szerdán közzétett statisztikai jelentés kapcsán, amely szerint 2021 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 492 800, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 327 700 forint volt, mindkettő 9,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 

A Századvég makrogazdasági üzletág-vezetője úgy látja, hogy az év végi bónuszok szintén nem okoztak érdemi változást a növekedési ütemben, azok emelkedése megegyezett a rendszeres bérekével. 

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint az év egészét tekintve a keresetek átlagosan 8,7 százalékkal nőttek, míg a reálbérek átlagosan 3,4 százalékkal lettek magasabbak. 

Korábban írtuk

Ennek kapcsán az elemző kiemelte, hogy 2021-ben az egyes ágazatok közül a legmagasabb kereset a pénzügyi, az információ-kommunikációs szektort, valamint az energiaipart jellemezte, míg a legalacsonyabb, a mezőgazdaságot, a turizmust és a szociális ágazatot.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.