Stabil, hosszú távra tervező befektetőket nyert Magyarország azáltal, hogy mind a három hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába került – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A jegybanki vezető hangsúlyozta, az ország a jövőben kevésbé lesz kitéve a spekulatív pénzügyi mozgásoknak.

Palotai Dániel emlékeztetett, a hitelminősítők 2006-2007-ben kezdték meg Magyarország leminősítését az akkori „túlköltekező, fenntarthatatlan költségvetési politika és a megugró államadósság miatt”, és ez a leminősítési hullám 2011-2012-ig tartott, amikor a hitelminősítők „még nem ismerték fel, hogy meghozzák eredményüket a Széll Kálmán-terv keretében megindított reformok” – fejtette ki az MNB ügyvezető igazgatója.

A magyar reformok beértek, és ezt a hitelminősítők most már teljes körűen elismerik – fogalmazott, példaként említve, hogy Moody’s legfőbb érve a stabilan csökkenő államadósság volt.

Kiemelte, a jegybank szerint régóta esedékes volt, hogy a hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriába sorolják Magyarországot, mivel a piacok már évek óta ennek megfelelően árazták a magyar papírokat.

Palotai Dániel szerint a Moody’s közleményéből az is kiderült, hogy további felminősítés várható, ha Magyarország a jelenlegi gazdaságpolitikát folytatja. Megjegyezte, erre legkorábban egy év múlva kerülhet sor.

MTI