Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka
Hirdetés

A koronavírus okozta egészségügyi válság világszerte gazdasági válsággá alakult át – mutatott rá Morawiecki, beszámolva a – többségükben videokonferencia révén jelen lévő – képviselők előtt a koronavírus-járvány lengyelországi kezelésének jelenlegi helyzetéről.

A kormányfő közölte: múlt héten az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel arról beszélt, hogy a válság miatt szükség van új eszközök megtalálására.

Lengyelország készen áll arra, hogy „arányos módon” részt vegyen a világpiacokon történő, az európai többleteszközöket biztosító (kötvény-)kibocsátásokat elősegítő garanciamechanizmusokban – mondta Morawiecki.

Elégedettséggel nyugtázta, hogy a koronavírus kapcsán az EU-ban felmerült a lehetősége az eszközök átcsoportosításának, egyebek között a kohéziós pénzalapokból. Rámutatott: e téren a „közös, szolidáris politikát” Olaszország, Spanyolország, Franciaország mellett a visegrádi csoport is szorgalmazta. Egyúttal Morawiecki aláhúzta: szükséges, hogy új uniós eszközök is megjelenjenek.

Lehetséges forrásként a lengyel miniszterelnök egyebek között a digitális adót, a magas szén-dioxid-kibocsátással készült, majd exportált áruk megadóztatását, a nemzetközi óriáscégekre kivetendő adókat sorolta fel, elsősorban azonban az adóparadicsomok felszámolását emelte ki, név szerint említve Svájcot, Liechtensteint és Ciprust.