Nem változtatott a parlament azon, hogy a gyed csak legalább egy évi biztosítottság, vagyis járulékfizetés után jár majd, míg eddig már fél év után is lehetett kapni. Ez azonban csak az előírt felkészülési idő után, tehát a jövő év május 1-jétől kezdve születő gyerekek szüleire vonatkozik.

Most már csaknem biztos, hogy szeptember 1-jétől természetben lehet adni a családi pótlék felét, ha ezt a helyi jegyző indokoltnak tartja. Ugyanis bár a kormányt támogató pártok egy-egy szociálpolitikai szakértője, a szocialista Vidorné Szabó Györgyi és a szabaddemokrata Béki Gabriella törölte volna ezt a gyermekvédelmi törvény módosításából, erről végül nem szavaztak. Igaz, a kormány nem is támogatta ezt, az ellenzék pedig ezúttal a kormánnyal értett egyet: ha a család nem a gyerekre költi a pénzt, akkor annak egy részéért a jegyző megbízottja vegye meg a szükséges holmit vagy fizesse be például az iskolai ebédet. Minderről még hátra van egy jövő heti zárószavazás.

E hónapra már 15 százalékkal kisebb fizetést kapnak a miniszterek, elfogadták ugyanis azt a törvényt, amely a kormányfőnek jogot ad a csökkentésre. A kormánytagoknak a jövőben jubileumi jutalom sem jár. A sokkal nagyobb jövedelemcsökkentésről szóló ellenzéki javaslatokat a többség elutasította.

Felemelték az állam által garantált bankbetét összeghatárát. A tavaly ősz óta érvényes 13 millió forint helyett 50 000 euró került a törvénybe. Ez most 14-15 millió forint között mozog, és ha egy esetleges bankcsőd miatt az államnak kell helytállnia, a kártalanítás kezdő napján érvényes euróárfolyamon számítják ki, mennyi jár.

Szabályozták azt is, hogy vakvezető kutyával be szabad menni a közintézményekbe és a szolgáltatókhoz, ez utóbbiba tartoznak az üzletek. Egy korábbi jogszabály megszűnése miatt ugyanis ez az év eleje óta rendezetlen volt, és például egyes élelmiszerboltokba nem engedték be kísérőjükkel a vakokat.

Mégis napirendre kerülhet a következő hetekben három szocialista képviselő javaslata, amely a kártyatermekben folyó szervezett pókerjátékot legálissá téve szabályozná, és játékadót szedne utána. A költségvetési bizottság úgy döntött, hogy az országgyűlés ne tárgyalja meg a tervezetet, de ezt most a plenáris ülés felülbírálta. Viszont egyelőre nem kerül a képviselők elé a nemzetközi egyetemekről szóló szabaddemokrata javaslat. Ez ellen az ellenzéken kívül a rektori konferencia is tiltakozik, mert a felsőoktatás színvonalát félti attól, ha egyes külföldi intézmények a hazaiaknál lazább követelmények mellett működhetnének. Az SZDSZ kérte, hogy a téma kerüljön be az eheti napirendbe, de ezt az összes többi frakció egységesen elutasította.

(MR)