Fotó: MTI/Mónus Márton
Hirdetés

A projekt a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (Kehop) valósult meg az ÉKM mint konzorciumvezető, valamint a Fővárosi Önkormányzat konzorciumi tag együttműködésében. Az Európai Unió és a magyar állam 1,072 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Nyul Zoltán kiemelte, a Kehop-forrás felhasználásával energetikai oldalon javítani tudnak az épületek üzemeltetésén.

A helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy az építési ágazat szabályozási szempontból is rendben legyen, és felidézte, hogy hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény, és a parlament előtt van a magyar építészetről szóló jogszabály.

Mindkét jogszabálynak jelentős szerepe van abban, hogy az örökségként kapott épített környezet, illetve a jövőben megvalósuló beruházások megfelelőek legyenek hosszú távon is – tette hozzá Nyul Zoltán.

Korábban írtuk

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a rendezvényen kiemelte, az energetikai korszerűsítési beruházások hozzájárulnak az Európai Unió klímasemlegességi célkitűzésének eléréshez, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a közintézmények mellett szükség lenne a magánlakások energetikai korszerűsítésére is.

Az ÉKM tájékoztatása szerint a Kehop-projektben a Fővárosi Önkormányzat Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Baross utcai telephelyén, a Fővárosi Önkormányzat Alacskai úti Idősek Otthonában, a Budapest Főváros Levéltárában, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Hajléktalanok Átmeneti Szállásán, valamint a BMSZKI Rákosszeg park Családok Átmeneti Otthonában korszerűsítették az épületeket.