Nyolcszáz új óvodai férőhelyet alakíthatnak ki jövő őszre – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Fotó: MTI, archív, illusztráció



Berczik Ábel tájékoztatása szerint több mint harminc helyi önkormányzat pályázott férőhelybővítésre, ezek közül tizenkilencnek ítéltek meg támogatást.
    
Az NGM, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium szakértői közösen, statisztikai adatokra támaszkodva vizsgálták meg, mely településeken van valóban férőhelyhiány, ez alapján osztották szét a keretet. A támogatói okiratokat napokon belül kiadják az önkormányzatoknak, amelyek ezt követően haladéktalanul elkezdhetik a férőhelyek kiépítését – mondta.
    
Az elnyert pénzt többféleképpen fel lehet használni, újabb csoportszobák létrehozása vagy akadálymentesítés is szóba jöhet, a lényeg, hogy a fejlesztés után több gyermek elhelyezésére nyíljon mód az óvodában.
    
A helyettes államtitkár felidézte, hogy tavaly kétezer új férőhelyre nyújtott támogatást az NGM. Véleménye szerint az elmúlt évek hasonlói programjai kifejezetten enyhítették az óvodai zsúfoltságot.
    
A férőhelybővítés jövőre is folytatódik, akkor 2,5 milliárd forintot osztanak majd szét pályázaton  – közölte Berczik Ábel.

(Forrás és fotóillusztráció: MTI)