A KSH adatai szerint októberben 564 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset, azaz egy év alatt 14 százalékkal, közel 70 ezer forinttal emelkedtek a bérek – írták.

Hirdetés

Mindez azt jelenti, hogy a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már közel háromszor több fizetést visz haza, miközben 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, és a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélypontra süllyedt Magyarországon – áll a közleményben.

A szeptemberi fordulatot követően tovább folytatódott a reálbérek emelkedése, októberben 3,7 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje, tehát az előző hónaphoz, szeptemberhez képest duplájára emelkedett a reálbérek növekedési üteme – állapította meg Czomba Sándor.

A reálbérek emelkedését az tette lehetővé, hogy a kormány célzott és hatékony intézkedései – mint például az online árfigyelő vagy a 2024 június végéig meghosszabbított kötelező akciózás – októberre egy számjegyűre, novemberre pedig már 7,9 százalékra szorították vissza az inflációt – tette hozzá.

Korábban írtuk

A bérek emelkedése hozzájárul az aktivitási ráta emelkedéséhez, valamint a fogyasztás helyreállításához, ami végső soron a hazai piacra termelő ágazatok teljesítményében és beruházásainak bővülésében csapódhat le, ezzel is segítve a belgazdaság megerősödését.

A kormány célja, hogy a beruházási rátát a GDP-hez mérten 25 százalék fölötti szinten tartsa. Mindezek pedig hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés helyreállításához, a munkahelyek és a családok megvédéséhez – áll a közleményben.