A nyugati politikai elit minden nyomása ellenére nem csökkent az Oroszországban működő külföldi struktúrák, üzleti struktúrák száma. Képzeljék el, magam is meglepődtem, amikor megnéztem az anyagokat. Nőtt (a számuk)” – mondta.

Hirdetés

Az elnök által előadott adatok szerint míg 2022 március elején 24 100 külföldi cég volt bejegyezve Oroszországban, addig idén novemberre a számuk 25 600-ra nőtt. Putyin szerint ez bizonyítja a külföldi cégek érdeklődését és hajlandóságát az oroszországi vállalkozás iránt, mert ebben az országban dolgozni „nyereséges volt, nyereséges most is, és nyereséges lesz”.

Hangot adott álláspontjának, hogy a világgazdaság hamarosan alapvető változásokon, „igazi forradalmon” mehet keresztül, amelyek aláássák a babérjaikon oly sokáig megpihenő, technológiai szempontból elavuló nyugati bankok monopóliumát. Rámutatott, hogy az olyan korszerű megoldásokat, mint például a blokklánc, egyre gyakrabban használják a nemzetközi fizetésekben.

Putyin azzal vádolta a nyugati hatalmakat, hogy feladták a globalizáció elveit, amelyek a határok nyitottságát írják elő: „Amint megjelentek a versenytársak – katt! – és a saját határaikat azonnal, egy gombnyomással elkezdték lezárni. Ennyi” – mondta. Rámutatott, hogy az európai országok joghatóságai már nem „biztonságos kikötők” a vállalkozók számára, ezek most már a „barát-idegen”-elv szerint működnek, mint a katonai repülőgépek.

Korábban írtuk

Az idegent kirabolhatják, nincstelenné tehetik, vagyonát, cégeit, vállalkozásait zárolhatják, elvehetik, sőt szabotázs következtében felszámolhatják, mint ahogy ez az Északi Áramlatok esetében is történt

– mondta Putyin.

Az orosz elnök szerint a szankciós korlátozások, „mindenekelőtt maga a Nyugat”, tönkreteszik a kereskedelmi, pénzügyi és gazdasági kapcsolatok évtizedek alatt kiépített rendszerét. Ráadásul – mondta – a nyugati bankokon és a SWIFT-rendszeren keresztül történő elszámolás rendszere hiteltelenné vált.

Úgy vélekedett, hogy Oroszország fejlődési folyamatát senki sem fogja tudni megállítani vagy lelassítani. Meglátása szerint Moszkvának oktatási, tudományos és befektetési platformokat kell létrehoznia a BRICS-országokban.

Leszögezte, hogy Oroszország folytatni fogja az együttműködést ezen a területen Kínával, amellyel „nagyon jó bizalmi kapcsolatokat” ápol.

Ma az úgynevezett kollektív Nyugat, elsősorban az Egyesült Államok, mindenáron fenn akarja tartani dominanciáját, elsősorban a technológia szférájában. Vajon lehetséges ez vagy sem? Természetesen nem! Korábban, a középkorban és a hidegháború idején is lehetetlen volt ez, és most, az internet, az ilyen sebességű cserék korában, beleértve a tudományos cseréket is, egyszerűen lehetetlen” – fogalmazott az orosz elnök.