Húsz éve kezdte meg magyarországi tevékenységét a Bank of China CEE, 2014 óta pedig Budapesten működik a kínai pénzintézet kelet-közép-európai regionális kereskedelmi központja is. A két esemény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország felkerült a kínai gazdasági szféra mentális térképére. A magyarországi központ létrejöttének szimbolikus jelentőségét növeli, hogy a bank három másik térségbeli fővárosban is – Prága, Bécs, Bukarest – működtet fióktelepeket. A működés fókusza azonban a központ és a fiókintézmények esetében hasonló: támogatni a közép-kelet-európai régióban működő kínai tulajdonú vállalatokat, illetve a kínai partnerekkel együttműködő helyi cégeket. A kínai intézmény azonban minden olyan európai vállalat irányába nyitott, amely érdeklődést mutat pénzügyi termékei iránt. A Bank of China ugyanis speciális küldetése mellett hasonló tevékenységet folytat, mint bármelyik európai bank: számlavezetés, clearing, betét- és hiteltermékek kínálata.

Hirdetés

A kínai befektetésekkel kapcsolatban azonban kiemelt figyelmet élveznek az „Övezet és út” keretében létrejövő projektek. Az idei év első felében több tucat, a kezdeményezéshez kapcsolódó projekt megvalósításában vett részt a BoC, amelyek hitelállománya több milliárd dollárra rúg. Tulajdonképpen a közép- és kelet-európai régió jelentős beruházási projektjeinek „fogadó bankjaként” végzi feladatát a kínai pénzintézet.

Emellett a budapesti központú kínai bank az egyetlen pénzintézet a térségben, amely a Kínai Népi Bank (People’s Bank of China) engedélyével RMB-elszámolóbankként működik. Ezzel létrejött Magyarországon a világ 16. RMB-elszámoló bankja. A budapesti központ így képes arra, hogy RMB-betéteket, kölcsönöket, határokon átnyúló RMB-kiegyenlítéseket, RMB-kötvényeket, RMB-számlaszolgáltatásokat, RMB-finanszírozást, ellátási láncfinanszírozást és egyéb pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat nyújtson ügyfelei számára.

Meg kell említeni, hogy a Bank of China bocsátotta ki Magyarország első RMB-Forint kettős deviza UnionPay betéti kártyáját, bevezette a világ első onshore RMB kötvénypiacához kapcsolódó strukturált bankjegyeket a Budapesti Értéktőzsdére, valamint személyre szabott devizaváltási RMB-t biztosított a strukturált betétek támogatására.

Korábban írtuk

Az évek alatt erősödő kapcsolatoknak köszönhetően a Bank of China együttműködési megállapodást írt alá számos magyar pénzintézettel, többek között a Magyar Nemzeti Bankkal, a Budapesti Értéktőzsdével, amely alapján RMB-elszámolási és elszámolási szolgáltatásokat nyújt számukra. A Magyar Nemzeti Bank eközben felvette az RMB-t a hivatalos tartalékvaluták közé. A Nemzeti Bankkal partnerségben szervezte meg a 2023-as „Budapest RMB Initiative” fórumot, biztosította a magyar pénzintézetek jelenlétét az Övezet és Út Kezdeményezés – RMB Internationalization Forumon, illetve üzletfejlesztési találkozókat szervezett Románia, Szerbia, Horvátország jegybankjai számára.

A Bank of China szerteágazó tevékenysége folytán egyfajta hídszerepet tölt be a közép-kelet-európai régió és Kína között. E feladat kapcsán 2017-ben és 2019-ben megszervezte a Kína és a Közép-Kelet-Európai kis- és középvállalkozások konferenciáját, amelyre 16 térségbeli országból több mint ötszáz kkv-t hívtak meg. Az eseményen az európai és kínai politikai élet jelentős szereplői is tiszteletüket tették.

Mindezek mellett a Bank of China számos magyar vállalkozás részvételét támogatta a 2023. május 16-20. között Ningbóban megrendezett 3. Kína-Közép–Kelet Európa Expón is. Illetve segítséget nyújtott a házigazda, azaz a Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek abban, hogy a kiállítás a lehető legjobb színvonalon jöhessen létre.

Egy eredményes együttműködéshez azonban legalább két félre van szükség. A Bank of China közép-európai sikeréhez is szükség volt Magyarország nyitottságára. A támogató közeget a kormány teremtette meg azzal, hogy már a kezdetektől az „Övezet és út” kezdeményezés mögé állt, illetve elősegítette a magyar és térségbeli exportőrök kínai piacra jutását, miközben minden eszközzel igyekeztek bevonzani a kínai befektetéseket is. Az eredmények nem is maradtak el. A koronavírus, a bonyolult nemzetközi helyzet és egy sor kedvezőtlen hatás ellenére a Kína és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelem az utóbbi időben képes volt növekedést mutatni, ami nagy szó a jelenlegi világgazdasági helyzetben.

Mindemellett a kínai vállalatok több mint 18 milliárd eurót fektettek magyarországi projektekbe. Idén várhatóan újabb, mintegy 10 milliárd euró értékű beruházásra lehet számítani. Magyarország ezzel a kínai vállalkozások első számú célpontja lett Európában. Az eredményekhez azonban a jó kapcsolatokon túl az is hozzájárult, hogy Magyarország maximálisan kiaknázza a földrajzi helyzetéből fakadó előnyöket – nagy európai közlekedési csomópont, öt nemzetközi repülőtér, kiterjedt autópálya- és vasúti hálózattal, több mint kétszáz ipari park – illetve azt, hogy miközben a nyugati integráció (Európai Unió) része, nyitott a keleti gazdaságokkal való együttműködésre is.

Nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy hazánkban a társasági adó mindössze 9 százalék, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban. Ez az oka annak is, hogy az amerikaiak által erőltetett minimumadó bevezetését igyekszik elkerülni Magyarország.

Az Európai Unióval való kölcsönösen előnyös együttműködés azonban nemcsak hazánknak, hanem a kínai vállalatoknak, tehát a Bank of Chinának is eminens érdeke. Ezzel összefüggésben érdemes tudni, hogy a Bank of China fejlesztési stratégiája teljes összhangban van az Európai Unió zöld fejlesztési céljaival, azaz a karbonsemlegesség elérésével.

A zöld finanszírozás a Bank of China üzletfejlesztésének egyik kulcsfontosságú területe, aktívan támogatja a zöld iparágakat és a környezetbarát, társadalmi felelősségvállalásnak is eleget tevő, stabil vállalatirányítással rendelkező vállalkozásokat. Leegyszerűsítve: a Bank of China támogatja az életminőség javításához és a zöld gazdasághoz kapcsolódó projektek sikerét a közép és kelet-európai régióban.

A sikertörténetek között olyan megvalósításokat találunk, mint hogy a kínai pénzintézet segítséget nyújtott egy európai ingatlancég fenntartható fejlődést támogató kötvénykibocsátásához, fejlesztéshez nyújtottak zöld hitelt egy európai logisztikai ingatlancsoportnak, illetve egy kínai tulajdonú vállalat szerbiai települések szennyvíztisztító hálózatának kiépítését is támogatták forrásokkal. Minden esetben milliárdos tételeket fizettek ki.

A Bank of China emellett részt vett Magyarország zöld pandakötvényének kibocsátásában is, amely a kínai bankközi piacon valósult meg 3 milliárd RMB értékben. A keletkezett pénzügyi értéket elsősorban megújuló energiaforrásokra és a vízkészletek védelmére fordították. Ezzel párhuzamosan 2022 elején a Bank of China Limited budapesti fiókja az első kínai pénzintézetként bocsátott ki zöld kötvényeket Közép- és Kelet-Európában, összesen 300 millió dollár értékben. Az összegyűjtött alapból a helyi területeket finanszírozzák a vízkészletek védelmében és a megújuló energiaforrások fejlesztésében.

A Bank of China társadalmi szerepvállalása is figyelmet érdemel. A kínai bank szoros kapcsolatot ápol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel és a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskolával. A „Bank of China Scholarship” program 2015-ben jött létre, amelynek köszönhetően a Zeneakadémia támogatásra szoruló kiváló hallgatóinak nyújt anyagi segítséget. A Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola vonatkozásában a létesítmények fejlesztésében, a Kínával folytatott kulturális csereprogramok bővítését segítették elő, miközben támogatták az kéttannyelvű iskola diákjainak nyári táborozását Kínába, a régi számítástechnika terem felújítását és a jelenlegi tanítási igényeknek megfelelő „okos számítástechnikai teremmé” való átalakítását. Mindemellett a Bank of China kínai munkavállalói a 2022. évi felajánlható adóhányadukat a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola alapítványának adták.

A történet azonban közel sem ért még véget, a legizgalmasabb részek ezután köveznek. Hazánk előtt páratlan lehetőségek állnak az Övezet és út kezdeményezés kiteljesedése nyomán. A gazdasági világrend átalakulásából fakadó előnyöket pedig olyan partnerekkel közösen aknázhatja ki Magyarország, mint a Bank of China.