A közmédiához eljuttatott hangfelvétel szerint Magyar Levente az ülésen kiemelte: a hagyományos területek, a gépgyártás, az autóipar, a vegyipar kiegészülnek olyan új területekkel, mint például a hadiipar.

Hirdetés

Németország legnépesebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália kimagasló szerepet játszik a német ipar magyarországi jelenlétében. Csak tavaly mintegy 60 milliárd forintnyi befektetés érkezett ebből a tartományból Magyarországra, több száz új munkahelyet létrehozva – ismertette.

A magyar kormány a német gazdasági kapcsolatokat az elsők között tartja számon, és mindent megtesz, hogy Magyarország jó hírneve a német befektetők körében fennmaradjon – hangsúlyozta az államtitkár.

„Vannak olyan erők, amelyek azon dolgoznak, hogy ez a jó hírnév sérüljön, de meg szeretnénk erősíteni azt, hogy Magyarország kiszámítható, korrekt partnere a német befektetőknek” – fogalmazott Magyar Levente.

Korábban írtuk

Közölte: munkacsoport keretében fogják részletesen megvizsgálni és megnyugtatóan elrendezni azokat a konkrét, vélt vagy valós sérelmeket, amelyeket egyes német beruházók felhoztak Magyarországgal kapcsolatban.

„Azt gondolhatnánk, hogy az egyre intenzívebb gazdasági együttműködés mellett a politikai kapcsolatok nem lehetnek rosszak, ugyanakkor ezeket a politikai kapcsolatokat komoly nézeteltérések terhelik” – fejtette ki.

Ezek egyrészt belpolitikai indíttatásúak, másrészt az Európa jövőjéről alkotott eltérő víziókból fakadnak, illetve a geopolitikai kihívások kezelésében mutatkozó különbségekre vezethetők vissza – jelezte.

Magyar Levente ugyanakkor hangsúlyozta: minden nézeteltérés kezelhető párbeszéddel és egymás álláspontjának megértésével, tiszteletben tartásával. Az államtitkár megköszönte Nathanael Liminski, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány szövetségi, európai, nemzetközi ügyekért és médiáért felelős miniszterének partnerségét és korrekt hozzáállását a kétoldalú ügyekhez.

Az államtitkár ismertette, hogy az ülésen tárgyaltak az oktatási együttműködésről is, ami folyamatosan bővülő területe a tartomány és Magyarország közötti együttműködésnek. Magyar Levente javaslatot tett arra: vizsgálja meg a tartomány vezetése, hogy részt tudnak-e vállalni az Andrássy Egyetem működtetésében, ami új perspektívát nyithatna az intézmény nemzetköziesedése előtt.

Nathanael Liminski az ülésen egyebek mellett elmondta: Észak-Rajna-Vesztfália tartomány és Magyarország együttműködése már 30 éves. A tartományi kormány számára fontos, hogy ez az együttműködés fennmaradjon akkor is, amikor vannak olyan kérdések, amelyekben nem értenek egyet.

Beszélni kell arról, amiben eltérő véleményen vagyunk, hogy konkrétan foglalkozzunk azokkal a kérdésekkel, amelyek esetleg aggodalomra adnak okot – fogalmazott. Hozzátette: Magyarország az Európai Bizottsággal, illetve európai intézményekkel több vitába került, ami nem egyszerű helyzet, ezeket a gondokat fel kell oldani, amire van közös akarat.