Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

Nagy István a lap keddi számában megjelent interjúban azt mondta, ehhez magas szintű nemzetközi összefogásra van szükség, a húszmillió tonna gabona fogadásához és továbbszállításához szükséges infrastruktúrát ugyanis ki kell építeni. „Ám a megvalósítás nem tűr halasztást: ha a gabona nem jut ki az országból, az súlyos társadalmi feszültségekkel és akár a háború kiszélesedésével járhat” – fogalmazott.

Az agrárminiszter a Sajón, Szlovákiában történt súlyos környezetkárosításról is beszélt. Elmondta, az ügyben a szlovák környezetvédelmi miniszter megtette a feljelentést, a mentesítési munkálatok pedig hosszú tétlenkedés után végre megkezdődtek.

A tárca vezetését az előző négyéves ciklus után is folytató miniszter az elmúlt ciklus eredményei közül kiemelte a négy pillérre épülő törvénycsomagot, amely új alapokra helyezi a mezőgazdasági termelést. Ezek, a közös osztatlan földtulajdon rendezését célzó jogszabály, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény, a családi gazdaságok adózásáról szóló jogszabály, a negyedik pedig a gazdaságok átadásáról szóló jogszabály – sorolta.

Beszélt arról is, hogy a mostani ciklusban 4265 milliárd forint fordítható az agrár-élelmiszeripar korszerűsítésére. Ez háromszor több, mint az elmúlt hét évben. Kijelentette:

Korábban írtuk

„Ennek köszönhetően az összes korábbi versenyhátrányunkat le tudjuk dolgozni.”

„Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van. De mégsem lehetünk teljesen nyugodtak, hiszen a globális piac alakulása a magyar gazdaság helyzetét is befolyásolja. Az ukrán gabonakészletek beragadása akkora pánikot okozott, hogy az azonnal elkezdte felfelé hajtani az árakat” – mondta Nagy István.

Leszögezte, Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy élelmiszerhiány lesz. „Nemzeti szuverenitást jelez az, hogy a föld kinek a tulajdonában van. A biztonságot jelenti. Véget vetettünk a zsebszerződések korának, végigvittük a Földet a gazdáknak programot, s továbbra is azon kell dolgoznunk, hogy az állami földek minél nagyobb hányada legyen a termelők tulajdonában” – fejtette ki.

Az élelmiszerárstopot a miniszter meglehetősen merész, de nagyon hatékony kormányzati döntésnek nevezte. „Az üzemanyagárstoppal és a rezsicsökkentéssel kiegészítve a magyar emberek olyan védelemben részesülnek, amire egész Európában nincs példa. Nincs még egy olyan ország, amelyik ilyen hatékonysággal és ilyen szinten kiállt a családok védelméért” – hangsúlyozta.

Úgy vélte, az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, működik, és további fenntartása is indokolt lehet.