Magyarország szorgalmazza, hogy Bulgária mielőbb megkapja a tagságot a schengeni övezetben, mert ez újabb lendületet adna a magyar-bolgár kereskedelmi forgalom növekedésének is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-bolgár üzleti fórumon, csütörtökön Budapesten.

Beszédében kiemelte, a jelenlegi kihívások közepette azoknak az országoknak, amelyek a győztesek közé akarnak tartozni, strukturális reformokra és innovatív megoldásokra van szükségük, Magyarország és Bulgária pedig sikeresnek bizonyult e tekintetben. Emlékeztetett, Magyarország gazdaságpolitikájával meghaladott egy régi közgazdasági dogmát és bebizonyította, hogy lehetséges egyszerre gazdasági növekedést elérni és rendben tartani a pénzügyeket. Emellett a külpolitikát a külgazdasági érdekek szolgálatába rendelték.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a legsúlyosabb kihívásnak is megfeleltek, megvédték a határokat, megállították minden idők legkomolyabb bevándorlási hullámát. E tekintetben Bulgária teljesítménye is tiszteletre méltó, hiszen betartja a közös szabályokat, így a határait is csak a szabályok tiszteletben tartásával lehet átlépni – mutatott rá.

A miniszter úgy látja, a bevándorlási válságnak komoly gazdasági kockázata is van, alapvetően ingatta meg a schengeni rendszert. Bulgária még nem tagja ugyan az övezetnek, de az elmúlt időben többet tett Schengen fennmaradásáért, mint néhány tagállam. Ezért Magyarország szorgalmazza Bulgária felvételét az övezetbe – tette hozzá.

A miniszter elmondta, Magyarország és Bulgária politikai kapcsolatai rendezettek, ami lehetőséget ad a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlődésére.

Tavaly megdőlt a magyar-bolgár kereskedelmi forgalom rekordja, 14 százalékos növekedést értek el, a kereskedelmi forgalom értéke 1,3 milliárd euró volt – közölte. Mint mondta, ezen belül a magyar export is az eddigi legmagasabb értékét érte el 955 millió euróval. A mostani fórum segíthet a további előrelépésben, miként az is, hogy az Eximbank 370 millió eurós hitelkeretet nyit a magyar-bolgár vállalatközi együttműködés ösztönzésére – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter szerint az üzleti bizalom csalhatatlan jele a nagyberuházások sora, és jelentős magyar vállalatok hajtottak végre beruházásokat Bulgáriában az elmúlt időben. Az együttműködést segítheti az is, hogy 2016 novemberétől a Wizzair heti háromszor közlekedtet közvetlen járatot Budapest és Szófia között.

A miniszter bejelentette, hogy magyar-bolgár gazdasági együttműködési megállapodást írnak alá, amely biztos jogi hátteret ad az üzletkötésekhez, továbbá létrejön a magyar-bolgár gazdasági vegyes bizottság is.

Bozsidar Lukarszki bolgár gazdasági miniszter hangsúlyozta, országa nagy jelentőséget tulajdonít a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének Magyarországgal.

A bolgár kormány célja a stabil gazdasági és politikai helyzet, a fenntartható gazdasági fejlődés – emelte ki. Közölte, Bulgária a gazdasági válság ellenére is megőrizte a növekedést, az inflációs ráta 0,3 százalék, és a munkanélküliség is csökkent.

A bolgár miniszter úgy vélte, Magyarország és Bulgária sok területen működhet együtt eredményesen, a kétoldalú gazdasági kapcsolatok jelentősen fejlődnek, ami lehetőséget teremt a közös megjelenésre harmadik piacokon.

Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a kölcsönös előnyökre építve új távlatokba helyezhetők a magyar-bolgár kapcsolatok. A magyar cégek már felfedezték maguknak a bolgár piacot, új partnereket szereznek ott maguknak, és készek arra, hogy tudásukkal, tapasztalatukkal hozzájáruljanak Bulgária fejlődéséhez, versenyképességének növekedéséhez – mondta, hozzátéve: elsősorban a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban kínálkoznak jó lehetőségek az együttműködésre.

MTI