A kormány szeptemberben döntött a más esetekben már 2004 óta létező közigazgatási hatósági szerződés kiterjesztéséről a környezetvédelem területére. A lépés célja, hogy a környezetvédelmi hatósági feladatokat ellátó kormányhivatal szerződéses keretek között működhessen együtt a jelentős környezeti terhelést jelentő üzemekkel, ha ezen terhelés mielőbbi csökkentését a cég vállalja, és a szerződés kötéséhez komoly gazdasági, munkahelyvédelmi közérdek fűződik.

Hirdetés

A dunaújvárosi kohót üzemeltető új tulajdonos – élve a jogszabályi lehetőséggel – kérte a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötését, amire a Miniszterelnökséget vezető miniszter jóváhagyása után kerülhet sor. A Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. a szénalapú acélgyártásról a környezetkímélőbb, elektromos ívkemencés technológiára szándékozik áttérni, amellyel mintegy 80 százalékkal csökkenti a működése során keletkező szén-dioxid-kibocsátást. A környezetvédelmi hatósági szerződés lehetővé teszi, hogy ezt az átállást a kohó leállítása nélkül végre tudják hajtani. Ez azért kiemelten fontos, mert technológiai okokból a kohó leállása esetén százmilliárdos költséget jelente egy újraindítás, ez pedig az üzem bezárásával és több ezer munkahely megszűnésével járna.

A saját acélipar Magyarország gazdasági szuverenitása szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, a dunaújvárosi acélgyártás működtetése ezért stratégiai fontosságú közérdek. A környezetvédelmi hatósági szerződés megkötése hosszú távon biztosítja a kohó működését, a munkahelyek védelmét és a környezeti terhelés mielőbbi csökkentését, a klímavédelmi célok elérését.

Magyarországon jelenleg a kormány nem lát további olyan meglévő üzemeket, amelyeknél felmerül olyan közérdek, amely alapján szükséges és indokolt lenne környezetvédelmi szerződés kötése.

Korábban írtuk

A folyamatban lévő beruházásokra soha nem vonatkozott a lehetőség, hiszen környezetvédelmi hatósági szerződést eleve csak olyan szervezet köthet, amely a tevékenysége gyakorlására már engedéllyel rendelkezik – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.