Dömötör Csaba arra a felvetésre reagált így, miszerint februárban kapják meg a gyereket nevelő szülők a családi adóvisszatérítést az átlagbér szintjéig, folyósítják a 13. havi nyugdíjat, kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak, és életbe lép az élelmiszerárstop is.

Hirdetés

Az államtitkár kiemelte, a fenti intézkedésekkel a kormány azt szeretné elérni, hogy a gazdasági növekedés előnyeit minden társadalmi csoport, minden generáció érezze.

Kiemelte, hogy az energiaárak emelkedése miatt egész Európában nő az infláció, ezt szeretné a kormány mérsékelni. Az inflációt csökkentheti a február elsejével életbe lépő élelmiszerárstop, és a már korábban bevezetett kamatstop, illetve a hitelmoratórium – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy az élelmiszerárstop hat alapvető élelmiszerre vonatkozik, az áruk nem lehet magasabb, mint az október közepi szint. Ha felmerülne annak a gyanúja, hogy valaki, „például egy nagy áruházlánc” megpróbálja kijátszani ezeket a szabályokat, akkor az ellen a hatóságok fel fognak lépni – mondta Dömötör Csaba.

Kérdésre kifejtette, hogy februárban érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, a rendes nyugdíjjal együtt. A posta előre hozta a kézbesítést, így az már február 9-én indul, akik pedig bankszámlára kérték az összeget, azok február 11-én kapják majd meg – jelezte.

Közölte azt is, a gyermeket nevelő családok februárban kapják vissza a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig. Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adójukat. A postai kézbesítés már a következő napokban megkezdődik, a banki átutalások pedig február 14-ig érkeznek meg – mondta.

Korábban írtuk