A Ian Flemming által megálmodott hős először a Dr. No című epizódban tűnt fel csaknem negyven évvel ezelőtt. Mintája az első angol titkosügynök az 1527 és 1608 között élt dr. John Dee volt, aki a 007-es kódot a királynővel való bizalmas levelezésében használta. A Bondot alakító színészek időközben kiöregedtek, és Sean Connery helyét először George Lazenby, majd Roger Moore, Timothy Dalton, végül Pierce Brosnan vette át. S ez utóbbinak, bármily hihetetlen, a Halj meg máskor immár a negyedik James Bond-filmje.

A legújabb történetet kezdetén hősünk nem várt bonyodalmakba keveredik Észak-Korea demilitarizált zónájában, ahol kiderül, hogy még egy szupertitkos és szuperprofi titkosügynök is követhet el hibákat. Az aprócska malőrért Bond igen drága árat fizet: hosszú hónapokat kell lehúznia a koreaiak rideg börtönében, válogatott kínzások mellett. S mikor végre egy fogolycserét követően kiszabadul, akkor sem lehet felhőtlen az öröme. Felettese M (Judi Dench) ugyanis törli a 007-es státusát. Ám Bond nem lenne James Bond, ha nem találná meg a kiutat ebből a korántsem biztató helyzetből. Ügyesen előkészített szökése után revánsot akar venni a Koreában átélt szenvedéseiért. Irány a kubai génklinika, ahol igazi társat talál küldetéséhez Jinx (Halle Berry) személyében. Első találkozásukkor pontosan megismétlődik a Dr. No-ból már ismerős képsor, hiszen Ursula Andresshez hasonlóan Halle Berry is sellőként bukkan elő az óceán habjaiból. A kalandok sora a londoni vívóklubban, majd az Izlandon felépített jégpalotában folytatódik,

ahol a kicsit hosszúra nyúlt autós üldözés segítségével jutnak közelebb a végső megoldáshoz.

A film a koreaiak körében érthető módon nem aratott osztatlan lelkesedést, olyannyira, hogy az Egyetemi Diáktanácsok Koreai Szövetsége már 2001 végén követelte a forgatás leállítását. Ám ennek ellenére mondhatjuk, hogy aki kedveli a Bond-filmeket, mindent megtalál benne, amit eddig megszokott: fordulatos történetet, egzotikus helyszíneket, profi szereplőket, gyönyörű lányokat és nem utolsósorban jó filmzenét. Madonna ugyanis – aki egyébként néhány pillanatra a vívómester szerepében maga is feltűnik – tökéletesen adja vissza főcímdalában a film hangulatát.