Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív
Káel Csaba
Hirdetés

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt: a járvány kezdete óta folyamatosan azon dolgoznak, hogy a forgatások elmaradása és a várható csúszások miatt a filmipar szereplőit érintő vesztességeket mérsékeljék.

Az intézkedések azért lényegesek, mert számos nemzetközi produkció hagyta el Magyarországot a járvány miatt, a kiesést pedig megérzi a jelentős, 20 ezer főt számláló szektor.

Mint mondta, a segítség egyik iránya, hogy ebben az időszakban a gyártáshoz közel álló filmek előkészítését „felpörgetik”. Így amikor elmúlik a járvány, akkor jól előkészített produkciók forgatásával lehet majd azonnal indulni – mondta.

A másik kezdeményezés, hogy a nehéz helyzetbe került szabadúszó filmeseket egy azonnali segítséggel próbálják „helyzetbe hozni”. A Nemzeti Filmintézet által létrehozott 50 millió forintos alap egy jövedelempótló gyorssegély a megbízás nélkül maradt filmesek számára – mondta, hozzátéve, hogy ebben partnerük a Magyar Filmakadémia, amelynek honlapján jelenik majd meg a pályázat teljes kiírása várhatóan április 15. után.

Káel Csaba beszélt arról is, hogy bizonyos pályázatok határidejét megpróbálják „közelebb húzni”, ezzel lehetőséget teremtve, hogy minél több új produkció induljon be minél hamarabb.