Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Épülő színpad Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren Ferenc pápa magyarországi látogatásának előestéjén, 2023. április 27-én.
Hirdetés

Ferenc pápa a döntéseit nem a diplomácia patikamérlegén méri le, hanem inkább személyes benyomások alapján dönt. Mikor legutoljára itt járt, elmondta, hogy megfogta a magyar családok ereje, érezte bennük az életet és a magyarokat ezer évig megtartó hitet. Kerülném, hogy én mondjam meg, mit, miért tesz a pápa, azt viszont mindenképpen kijelenthetjük, hogy az emberek mindennapjait meghatározó háború kérdéséről a magyar kormányéval azonos állásponton van: a mihamarabbi fegyverszünet és békekötés pártján áll. Óvjuk meg az életeket, egy nappal se tartson tovább a fegyverek zaja! Volt szerencsém egyébként már találkozni Ferenc pápával a Vatikánban. Akkor is érződött, hogy nem a protokolláris keretek rabja, igyekszik mindenkivel közvetlenül viselkedni. Egyértelműen az volt a benyomásom, hogy a Szentatya ragaszkodik az evangélium üzenetéhez és nem aszerint nyilatkozik, hogy melyik nagyhatalom mit vár el tőle. Ez azért is fontos, mert amikor egyes államok vezetői között már annyira megromlik a viszony, hogy nem tudnak egymással szót érteni, akkor az egyház lehet az, amely csatornát képezhet a felek között a háborúskodás megszűntetésének az érdekében. Ezt az érdekességet talán kevesen tudják:

az első magyarországi pápalátogatás is a béke jegyében zajlott le.

IX. Leó pápa 1052-ben azért utazott Pozsony vára alá, hogy I. András magyar királyt és III. Henrik német-római császárt kibékítse – hangzott el többek közt az interjúban, amelyet teljes terjedelmében IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk