Fotó: Sziget Fesztivál

Szlovák etno-punk, görök ska-rock, mexikói cumbia punk, francia cigányzene, izraeli balkán-klezmer muzsika. Jól hangzik, nem igaz? Idén is a világzene legjobbjai kaptak meghívást a Global Village színpadára, hogy hat napon keresztül a legőrültebb dallamokkal ösztönözzék táncra a közönséget. Napközben zenei workshopok várják a látogatókat – például a budapesti Stéfania Allstars salsa ritmusaira, a Kanadában élő trinidadi Kobo Town kalipszó zenéjére, vagy a mexikói cumbia punk stílust képviselő Band Son Rompe Pera muzsikájára is táncolhatunk –, délutántól pedig a koncerteké a főszerep.

Fotó: Sziget Fesztivál

Kik érkeznek majd a világzenei színpadra? Többek között Norvégiából a feltörekvő progresszív folk banda, a Gangar, Szlovákiából az etno-punk Varkocs, Párizsból a cigány származású Marcela és bandája, Németországból pedig a multikulti Lakvar. Az angol The Langan Band új páneurópai albumával rukkol elő, amelyet a kelta és cigány stílusok ihlettek. Réunion szigetéről érkezik Ti’Kaniki, de lehetőségünk lesz az észt duó, Puuluup őrült produkcióján tombolni vagy a görög etno ska-rock előadó, Koza Mostra koncertjén pogózni. A vidám zenét játszó belga fúvószenekar, az Orchestre International du Vetex is várja majd az érdeklődőket. Több művészi együttműködés is megvalósul a Szigeten, ilyen például a francia Alright Mela kollaborációja a pakisztáni qawwali énekessel, Shahzad Santoo Khannal, vagy az Al-Qasar amerikai-francia-libanoni-örmény kollektívája, akik visszatérve a gyökereikhez “arab fuzzt” játszanak. A hazai fellépők közül a Manaky reggae zenekara és MORDÁI etno-dark-rock bandája látogat el a fesztiválra.

Fotó: Sziget Fesztivál

Azonban nem csak a zenéről fog szólni a helyszín: táncra hívnak a francia Archibald Caramantran társulat óriásbábjai, Indiából érkezik majd a Circus Raj lélegzetelállító produkciója, melyben akrobatákkal, zenészekkel, kötéltáncosokkal és egy fakírral fogják lenyűgözni a közönséget.