A PesText nemzetközi irodalmi és kulturális fesztivált 2019-ben közösen alapította a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. Az idén ötödik alkalommal megrendezett programsorozat fókuszában a világirodalom áll, illetve ennek kapcsán a műfordítás jelentősége. A szervezők kiemelten figyelik a környező országok, Kelet- és Közép-Európa irodalmát, céljuk, hogy az olyan nagy klasszikusok, mint Sienkiewicz, Hrabal vagy Ivo Andrić mellett a régió ma élő, kortárs szerzőivel is találkozhasson a közönség.

– Amikor öt évvel ezelőtt először rendeztük meg a PesTextet, éreztük, hogy ez valami nagyon más lesz. Olyan nemzetközi fesztivált álmodtunk meg, amely a világirodalmat helyezi a fókuszba, ugyanakkor külföldön is jó hírét kelti a magyar kultúrának. Azóta minden évben kiváló szerzőket hívtunk el hazánkba, akik izgalmasabbnál izgalmasabb párbeszédeket folytattak a magyar olvasókkal. Mindazon nehézségek ellenére, amelyek mostanság jellemzik világunkat, mi továbbra is itt vagyunk, hiszünk abban, hogy az irodalom összeköt bennünket – vallja a fesztiválról Kollár Árpád, a MISZJE igazgatója, a PesText alapítója.

Az idei PesTextre érkezik többek között Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója; Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs skandináv szerző; Gwenda Bond, az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék alkotója; A könyvkötő című művével világhírűvé vált Bridget Collins; valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard. Izgalmas vendégnek ígérkezik továbbá a három fiatal tehetség, a történelmi regényt megújító Stacey Halls, a sci-fi műfaját képviselő Nicholas Binge, valamint az olasz Giulia Caminito, A tó vize sohasem édes szerzője. Őket olyan ismert hazai irodalmárok kérdezik, mint Berg Judit, Keresztes Balázs, Tótfalusi Ágnes, Smid Róbert és Vajna Ádám.

A programok között fontos helyet foglalnak el az irodalomhoz kapcsolódó társművészetek is. A Minden színben című kiállítás a francia könyvillusztráció legizgalmasabb alkotóit mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol az esemény vendége lesz Rébecca Dautremer, a francia könyvillusztráció legismertebb alakja is. Folytatódik az együttműködés a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal, de lesznek színházi előadások is: a TÁP Színház Janne Teller Ha háború lenne nálunk című írása alapján készített előadását Vajdai Vilmos rendezi, míg Vecsei H. Miklós és előadótársai Pilinszky János és Csoóri Sándor életművéből válogatott irodalmi koncertszínházat hoznak a Három Hollóba.
A tíz nap alatt mindezek mellett felolvasások és beszélgetések, szakmai workshopok, koncertek, kiállítások, összművészeti- és gyerekprogramok is várják a PesText látogatóit a Három Hollóban, a Millenárison és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Hirdetés
Korábban írtuk