Fotó: MTI/TASR/Pavel Neubauer
Hirdetés

A magyar miniszter elmondta: megbeszéléseiken az egyik legtöbbet hangoztatott kifejezés az identitás volt, s ennek kapcsán megjegyezte: szükséges, hogy tudjuk magunkról, hogy kik vagyunk, mert ez előfeltétele a másokhoz való viszonyulásnak. „Nekünk itt, Közép-Európában, a V4-eknek, de idesoroltam a nyugat-balkáni országokat is, ukrán barátainkat is, egy a sorsunk” – jelentette ki Csák János. Aláhúzta: vannak köztünk különbségek, de nekünk az a feladatunk, hogy a különbségeket tudomásul véve közösen építsük a jövőt.

A miniszter kiemelte: fontos, hogy a V4-alap bemutatta a terveit, amelyekre nagy várakozással tekintenek, hogy azokban milyen új programok meghirdetésére kerül majd sor. Ez azért is fontos, mert – ahogy mondta – „meg kell mutatnunk magunkat az Európai Unión belül”, s ebben az irányban nagyobb erőfeszítéseket kell tenni. „Hogy értsék Brüsszelben is, hogy itt van egy sajátos kulturális világ, amely nagy hozzáadott értékkel rendelkezik” – hangsúlyozta Csák János. Leszögezte: a jövő a mi kezünkben van.

Silvia Hroncová, a szlovák kulturális tárca vezetője arról számolt be, hogy megindították a márciusban Selmecbánya történelmi központjában tűzkárt szenvedett épületek szanálását előirányzó programokat, amelyeknek köszönhetően reményeik szerint három éven belül sikerül befejezni az érintett műemlékek felújítását. Ezzel összefüggésben köszönetet mondott V4-partnereinek, hogy szakértői csoportjaik bevonásával segítséget nyújtottak a márciusi tűzvész következményeinek kezelésében.

„Azt mondják, hogy szükségben ismerszik meg a barát, ez megmutatkozott Selmecbánya esetében is” – mondta Silvia Hroncová.

Korábban írtuk

A kulturális miniszterek pozsonyi találkozójára a június végén befejeződő szlovák V4-elnökség egyik záróeseményeként került sor. A kétnapos találkozó egyik vezető témája az örökségvédelem lehetőségei, és az ezen a téren megvalósuló együttműködés elmélyítése volt. A visegrádi csoport elnökségét Szlovákia után júliustól Csehország veszi át.