Fotó: Talabér Géza
Hirdetés

A szakmai közösség egy 1930-as években használatban volt borosüveg felfrissített, némileg áttervezett, egységes, „1552 Eger” felirattal ellátott változatát használják mostantól. A régi-új palackot az orosházi üveggyár készíti.

Ezzel az egri is felsorakozott a világ azon borvidékei – hazánkban Tokaj-Hegyalja és Szekszárd – mellé, melyek identitásukat, stílusukat saját palack használatával is kifejezik. A cél, hogy a fogyasztók számára azonnal felismerhetőek, a többi terméktől szemre is jól megkülönböztethetőek legyenek a az egri csúcsborok. Az újonnan bevezetett palackokba kizárólag a borvidéken készült, a helyi borbíráló bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek, fehéreket és vöröseket, fajtaborokat és házasításokat egyaránt, akárcsak az egri csillagot és az egyetlen hungarikumnak minősített vörösbort, a bikavért – utóbbiak esetében feltétel, hogy megfeleljenek az egri superior és grand superior termékleírásnak. A kezdeményezéshez bármely helyi pincészet csatlakozhat, amennyiben megfelel a szigorú előírásoknak.

Az Egri Borműhelyt a közös gondolkodás, az együttműködés szükségességét felismerve tavasszal hozta létre tíz termelő: a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, az Egri Csillagok Zrt., az Eszterházy Károly Egyetem, a Gál Tibor Pincészet, a Juhász Testvérek Pincészete, az Ostoros Családi Pincészet, a Petrény Winery, a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok és a Tóth Ferenc Pincészet. Céljuk a borvidék ismertségének növelése, ezért első lépésként a tudatos fejlesztést és fejlődést zászlajára tűző szakmai közösség párbeszédet kezdeményezett a vendéglátás és a kereskedelem képviselőivel, és 500 fogyasztót felölelő piackutatást végzett Eger városával közösen. Ennek nyomán kirajzolódott a borkínálat átformálása és továbbfejlesztésének, a meglévő márkák pontosításának, valamint a legmagasabb minőségi kategória meghatározásának iránya, ide értve többek között az ellentmondásos Szépasszonyvölgy újratervezését is. A közösség Egri Bor Most néven közösségi médiafelületeket is létrehozott.

Elérhetőségek: www.facebook.com/egribormost/, https://www.instagram.com/egri_bor_most/