Egyre népszerűbb a közösségi szurkolás – derül ki az Ipsos kutatásából. A média-, vélemény- és piackutató intézet az MTV megrendelésére készült online felmérése szerint a 2010-es foci-vb nézőinek majdnem fele, 44 százaléka az otthonán kívül is nézett meccseket. A 15 és 59 év közötti internetezők körében, közel ezer fő válaszain alapuló felmérés alapján 1,6 millióra tehető azoknak a nézőknek a száma, akik a vb heteiben nemcsak otthonukban, hanem barátoknál, ismerősöknél (a válaszadók 65 százaléka), nyilvános helyeken (51 százalék) is a képernyők elé ültek, vagy szurkolói klubokba, vetítésekre is ellátogattak a vb idején (10 százalék). Egy 2008-as, a foci-Eb kapcsán készült felmérés szerint akkor körülbelül 1,3 millió néző követte otthonán kívül is a mérkőzéseket.

A világbajnoki döntő műszeresen mért, 3,2 millió főt meghaladó elért közönsége (a vb döntőnek a teljes lakosság körében mért „reach” értéke – forrás: AGB Nielsen) mellett több százezerre tehető azok száma is, akik nem az otthonukban nézték a kiemelt sporteseményt. A vizsgált célcsoportban a focinéző közönség 10 százaléka határozott úgy július 11-én este, hogy nagyobb baráti társaságban vagy nyilvános helyen szurkolja végig a mindent eldöntő mérkőzést.

Az Ipsos vizsgálata szerint a közvetítések jó hatással voltak az MTV megítélésére. A foci-vb és az MTV neve összefonódott a köztudatban, hiszen a válaszadók 91 százaléka helyesen nevezte meg a bajnokság közvetítőjeként az MTV-t. (Ez az arány a korábbi évek hasonló felméréseihez képest jelentős javulást mutat.) A nézők döntő többsége (90 százalék) szerint hozzátartozik a Magyar Televízió közszolgálati feladataihoz, hogy közvetítse a legnagyobb sporteseményeket, és e kötelességét jó színvonalon teljesítette a vb idején.

A válaszadók 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a labdarúgó-világbajnokság közvetítései kifejezetten javították az MTV műsorainak színvonalát. Ez az arány önmagában is jó eredmény, különös tekintettel arra, hogy egy ugyanezzel a módszertannal, ugyanezen a mintán készült korábbi, 2010. áprilisi kérdezés alkalmával, amikor a nézőket általában az MTV sportközvetítéseinek színvonaláról kérdeztük, ez a mutató 48 százalékon állt. A meccseket nézők körében most, a foci-vb után egyetlen válaszadó sem vélte úgy, hogy a sportközvetítések rontanák a csatorna színvonalát, és az ő körükben még magasabb, 69 százalék volt az MTV színvonalának javulása mellett voksolók aránya.