Fotó: shutterstock.com/A.J. Olnes (archív)
Hirdetés

Az egyházfő vezette a Szent Péter-bazilikában bemutatott krizmaszentelési misét, amelyen bíborosok és püspökök koncelebrálnak. Ahogyan virágvasárnap is történt, a 86 éves pápa többnyire ülve követte a szertartást, a homíliát személyesen olvasta fel. Nagycsütörtöki homíliájában Ferenc pápa szokás szerint a papi hivatásról beszél.

Ferenc pápa Róma püspökeként megszenteli a szentségek kiszolgáltatásakor használt szent olajat, a bérmáláskor használt krizmát, valamint a keresztelendők és betegek olaját. A püspök és az egyházmegye papsága megújítja papi ígéretét.

Csütörtök délután az utolsó vacsora emlékére a lábmosás szertartása elevenedik fel: Ferenc pápa ugyanoda látogat el, ahova 2013 húsvétján, közvetlenül pápává választása után vezetett útja. A Róma külvárosában található Casal del Marmo fiatalkorúak börtönében mossa meg elítéltek lábát. Tíz évvel ezelőtt nyolc fiú és két lány lábát mosta meg egyenként letérdelve előttük, és meg is csókolta a lábukat. A különböző nemzetiségű fiataloknak azt mondta, Róma püspökeként kötelességének számít a számukra végzett szolgálatot, és arra kérte őket, ne engedjék, hogy megfosszák őket a reménytől. A szertartás nem nyilvános, a Vatikán interneten élőben közvetíti.

Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem paptársai lábát szokta megmosni, hanem megválasztása óta minden évben más helyszínt keres fel. Kivételt egyedül a pandémia időszaka jelentett.

Már járt kórházban, idősotthonban, menekültközpontban, de legtöbbször börtönben: 2015-ben a római Rebibbia börtönben, 2017-ben Paliano börtönében, 2018-ban a Vatikánhoz közeli Regina Coeli börtönben, 2019-ben Velletri börtönében, tavaly pedig Civitavecchia börtönébe látogatott el, ahol 12 elítélt lábát mosta meg.

Nagypéntek délután a Szent Péter-bazilikában az Úr szenvedésének liturgiája zajlik. Este a Colosseumnál tartják a hagyományos Via Crucis keresztúti ájtatosságot. Ez az első alkalom, hogy a Vatikán nem közölte előre a keresztút programját és meditációit, melyeket csak pénteken hoznak nyilvánosságra.

Nagyszombaton este fél 8-kor a pápa húsvéti virrasztást vezet a vatikáni bazilikában, melyen ismét megszólalnak a bazilika harangjai.

Húsvétvasárnap a pápa délelőtt 10 órakor misét vezet a Szent Péter téren, melyet Giovanni Battista Re, a bíborosi kollégiumot vezető dékán mutat be.

Ferenc pápa délben olasz nyelvű húsvéti üzenetet mond, melynek hagyományos témája a béke. Végül Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a világra.

Ferenc pápa görögkatolikusokkal is találkozik áprilisi magyarországi látogatásán – tájékoztatta a debreceni központú metropólia sajtószolgálata csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a pápalátogatás második napján, április 29-én, szombat délelőtt a Rózsák terén találkozik a Szentatya szegényekkel és menekültekkel. A velük való találkozás után az Árpádházi Szent Erzsébet-templomból átmegy az Istenszülő oltalma görögkatolikus templomba, ahol főként a parókia híveivel fog találkozni.

„Nagy öröm, hogy a legfőbb katolikus egyházfő fontosnak tartotta azt, hogy a magyarországi görögkatolikusokkal is tudjon találkozni” – írták, azt kérve, „imádkozzunk továbbra is, hogy ez a lelkipásztori látogatás hozzon lelki megújulást egész magyar nemzetünknek, katolikus egyházunknak és azon belül a magyar görögkatolikus egyháznak is”.

Ferenc pápa budapesti látogatásának minden részletéről beszámol a közmédia.

Korábban írtuk