Hirdetés

A Carson Coma zenekart 2018-ban alakították meg Budapesten az akkor 19-21 éves fiatalok. Ennek az életkornak igen nagy veszélye, hogy amikor fokozatosan eltűnik a zenészekről a gyermeki arculat, híveik fiatalabb kedvencekre váltanak. Ez elsősorban azokra igaz, akik nem tudnak úgy továbblépni, hogy közben megőrzik kezdeti lendületüket, megjelenésüket és dalszövegeiket. Mivel az amerikai Osmonds, a Jackson Family, a Partridge Family erre képtelenek voltak, így nekik csupán 2-3 év adatott meg, sikeresek már csak szólistává lett vezetőik maradtak.

A Carson Coma esetében viszont éppen fordítva történt. Első, 2019-ben megjelent angol nyelvű albumukon csupán két daluk hallható magyarul, márpedig a többi is csak így lett volna igazán értékelhető. A 2020-as Lesz, ami lesz lemezen már minden érthető, és ami még lényegesebb, görcsölés és szájbarágás helyett sokkal inkább a lazaság és a bohóckodás jellemzi. Két év múlva a Budapest Park színpadán adott koncertjüket filmre is vették. Látható, hogy hangszereiket magabiztosan cserélgetik egymás között, miközben jönnek-mennek a színpadon és rövid, önfeledt beszélgetésekkel teszik családiassá közönségük számára a másfél órát. Stílusában odaillő, tökéletes befejező zene a brit Equals együttes 1969-es Michael and The Slipper Tree (Mihály és a csodapapucs) című sikere. Szövegtémáikkal elsősorban a fiatalokat érintő mindennapi problémákat célozzák meg, miközben azt egy percig sem állítják, hogy tudnák is azok megoldását. Éppen ezért kerülnek minden hatásvadász látványosságot, nem törnek-zúznak a színpadon.

Tavaly megjelent IV című lemezük zeneileg érettebb a korábbiaknál, az öncélú vagdalkozás helyett bátor témafelvetések jellemzik, a mindennapok gondjaival és visszásságaival foglalkozik. Elmondásuk szerint dalaik számára az 1960-as évek stílusa jelenti a követendő mintát. Talán nem véletlen, hogy az albumot a Vigyázz, kész, rajt – Ready! Steady! Go! – indítja, ami annak idején a brit televízió legendás könnyűzenei műsorának címe is volt.

Terveik között szerepel még a színpad jövőbeni olyan felállítása, hogy a nézőtér körbevehesse, ahogy a Metallica játszott néhány évvel ezelőtt. Bárhogy lesz is, nagyon készülnek a születésnapi koncertre, amelyen színpadra lép a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elektronikus zeneszerzés szakán diplomázott, fuvolán és dobokon is játszó Kun Bálint; a gitáros, énekes Bóna Zsombor és Fekete Giorgio András; a kongát és más ütőhangszereket kezelő énekes Gaál Péter; a dobos, gitáros, énekes Héra Barnabás, valamint a basszusgitáros Jónás Attila.

Korábban írtuk