Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba (archív, illusztráció)

Folytatódik a magyar- és a világtörténelem rejtélyeiről szóló Rejtélyes történelem című művelődéstörténeti előadássorozat a Várkert Bazárban, ahol január végéig minden hónap utolsó csütörtökén Csorba László történész beszélget meghívott vendégeivel – közölte az intézmény az MTI-vel.

Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba (archív, illusztráció)

Az előadássorozat következő állomásán, csütörtökön Kémek, titkok, csempészett fegyverek, eltűnt ékszerek 1848/1849-ben című előadáson Csorba László Hermann Róbert történésszel, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettesével beszélget.

A résztvevők többek között azokra a kérdésekre keresik a választ, hogy kik és milyen úton-módon szerezték be azokat az ágyúkat, puskákat és kardokat, amelyekkel a magyar katonák győzni tudtak a dicsőséges tavaszi hadjáratban? Szóba kerülnek azok a híres-hírhedt Zichy-gyémántok, amelyek sorsa különös és rejtélyes módon fonódott össze a szabadságharc történetével.  

A sorozat következő előadását október 25-én tartják Teleki Pál gróf, miniszterelnök halálának vélt és valódi titkairól, a meghívott vendég Ablonczy Balázs, az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársa lesz. 

November 29-én az Árpád-ház kihalásáról lesz szó Zsoldos Attila történész közreműködésével, december 20-án a honfoglalás rejtelmeiről tartanak beszélgetést Fodor István régésszel. Január 31-én Szendrey Júlia és Petőfi Sándor életéről és haláláról lesz szó Kalla Zsuzsa irodalomtörténész részvételével.