Fotó: rajzfilmunnep.hu

A KEDD Animációs Stúdió 2011-ben indította útjára az Országos Rajzfilmünnepet azzal a hagyományteremtő szándékkal, hogy az ország minél több településére juttassa el a magyar rajz- és animációs filmek kultúráját, ezzel pedig minél szélesebb közönség számára tegye elérhetővé a közösségi filmnézés élményét. Míg az első év rendezvénysorozatához 21 város 27 helyszín csatlakozott, addig idén már országszerte 120 helyszínen várják a rajzfilmek iránt érdeklődőket.

A Rajzfilmünnepen minden évben bemutatják a magyar animáció egy-egy neves mesterének filmjeit, melyekkel párhuzamosan azonban a hazai filmstúdiók legfrissebb alkotásait és a hazai művészeti egyetemek animációs hallgatóinak munkáit is megnézhetjük. Az idei Országos Rajzfilmünnep fókuszát Jankovics Marcell és a 65 éve alapított Pannónia Filmstúdió munkássága adja, valamint külön összeállítással emlékeznek Bálint Ágnes születésének 100. évfordulójára.

A helyszíni szervezők a kínálatból maguk válogathatják össze a legizgalmasabb alkotásokat, így a helyi közösség igényeihez alakíthatják a vetítéseket és az azokhoz kapcsolódó kulturális programokat.

Az Ajkai Moziban például 2022. november 19-én Bálint Ágnes rajzfilmjeiből – Futrinka utca, Mazsola és Tádé, Frakk, a macskák réme, Vízipók-csodapók – kapnak ízelítőt a nézők, akik ezt követően családi kézműves foglalkozáson vehetnek részt. A balatonedericsi Művelődési Ház és Könyvtár a rajzfilmünnepet Bogyó és Babóca 13 új meséjének vetítésével indítja, majd a Kecskeméti Animációs Film Fesztivál (KAFF) 2021. díjnyertes filmjeiből, illetve az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet animációs munkáiból mutat be néhányat a közönségnek. A Kismarosi Könyvtár a Küzdők, a Sisyphus és a János vitéz című animációkkal emlékezik Jankovics Marcellre, de a KEDD, a KGB, a Mimicry Motions és a BODDAH stúdiók munkáiból is nézhetünk meg alkotásokat.

A fertődi Esterházy-kastély tiszttartói házának udvarán az Országos Rajzfilmünnep mindhárom napján délután öt órától örökzöld magyar rajzfilmeket mutat be a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumnak és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) köszönhetően, de a vetítések mellett csatlakozott a „Kedvenc népmesehősöm” rajzpályázathoz is. A Ludas Matyi, Király Kis Miklós, Csillagszemű Juhász és a Kőleves mesékhez beérkezett pályázatok 2022. november 7-től a kastély közösségi oldalán láthatóak is lesznek.

Hirdetés
Korábban írtuk