Fotó: Ágoston Balázs/Demokrata
Kézdy Dániel
Hirdetés

2010-ben, amikor a fiatal borszakíró, Kézdy Dániel életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még méltatlanul kevés szó esett erről a fajtáról, jobbára csak lelkes borászok mindennapjaiban élt. Mára szerencsére elmondható, hogy mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a rengeteg lehetőséget rejtő derék magyar szőlőfajtával.

A furmint ugyanis képes a termőhely adottságait, a gazda lelkületét, mindezeken keresztül a magyar bor karakterét kifejezni. És az sem utolsó erény, hogy a fajtából szűrt bor több évtizedig is eltartható, miután a legkiválóbb évjáratok legszebben elkészített furmintjai közel húsz esztendősen is friss, dinamikus formájukat mutatják. Bizonyítanak.

A Furmint Február során a nemes cél, a furmint népszerűsítése érdekében hazánk történelmi határain innen és túl borkereskedők, borbárok, éttermek helyezik középpontba a furmintot kisebb-nagyobb rendezvényeken.

Az egész hónapon át tartó misszió csúcseseménye a hagyományoknak megfelelően idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló lesz, melyet az immár hagyománnyá nemesedett szokás szerint február első csütörtökén, tehát idén február 1-jén rendeznek meg a budai Hagyományok Házában, egy időben a Nemzetközi Furmint Nappal (International Furmint Day.) A Furmint Február Nagykóstolón részt vevő borászatok java része Tokaj-Hegyaljáról érkezik, de a Nagy-Somló, a Balaton-felvidék vagy a a szerb uralom alatt álló Szerémség is képviselteti magát.

Korábban írtuk

– „Számunkra ez minden évben egy igazi ünnep. A visszajelzések alapján a borászok és a fogyasztók is egy kiemelt közösségi eseménynek tartják ezt az évi nagy találkozást, ahol már számtalan új barátság vagy üzleti kapcsolat született. Érdemes eljönni és első kézből ismerkedni kiváló emberekkel, izgalmas történetekkel és a nagyszerű borokkal. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy abszolút alulról szerveződő, ezért külön dicséret illeti a borászok áldozatos bormarketing munkáját is – vallja a főszervező, Kézdy Dániel.

A nagyszabású seregszemlén az érdeklődők 200 furmint közül választhatják ki kedvencüket, több mint 80, a történelmi haza számos borvidékéről érkező termelővel cserélhetnek eszmét, emellett kereskedőkkel, borszakértőkkel, sommelier-kkel is találkozhatnak február 1-jén 16 és 21 óra között a budai Hagyományok Házában (1011 Budapest, Corvin tér 8.)

További információ:

https://www.facebook.com/furmintfebruar/,

https://furmintfebruar.wineshop.hu/esemenyek/206/furmint-februar-nagykostolo-2024